Budi dio naše mreže

Jedna od najljepših marijanskih svetkovina je upravo Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo ili, kako se tradicionalno naziva, Velika Gospa. Kako je i gdje proslavljena diljem Lijepe naše pogledajte u nastavku.

/ mdj

Zagrebačka nadbiskupija

U nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici misu je predvodio zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša. Uvodeći u homiliju nadbiskup je istaknuo da “Crkva od svojih početaka vjeruje da je zbog savršena jedinstva sa Spasiteljevim životom Blažena Djevica Marija dijelila njegovu sudbinu i dušom i tijelom. Bog nije dopustio da njezino tijelo doživi raspadljivost, već je i dušom i tijelom uznesena na nebo. Ono što je Kristovo uzašašće, Marijino je uznesenje”.

“Nauk Crkve nije odvojen od naših ljudskih potreba i čežnji srca, već je upravo u službi njihova ispunjenja”, rekao je nadbiskup Kutleša te se osvrnuo na Mariju kao Kovčeg Novoga zavjeta, koja je “nosila utjelovljenu Riječ Božju, sam kruh života koji pobjeđuje smrt, Isusa, vječnog Velikog svećenika.”

Foto: Željko Hladika/ Pixsell

“Crkva nam u Blaženoj Djevici Mariji pokazuje da spol i smrtnost mogu biti u službi ljubavi i života. Naša su tijela, kao i njezino, određena za slavu. Ne zaboravimo, međutim, da toj slavi prethodi poniznost. Učimo se od naše nebeske Majke pravoj poniznosti. U poniznosti je poslušna Božjoj riječi začela Začetnika života, uzmicala je zamkama zloga skromnošću življenja i ljubaznim služenjem u ljudskoj obitelji. Bila je prisutna molitvom u srcu prve Crkve i jednom usnula, našla se vječno sjedinjena sa Sinom u slavi”, zaključio je nadbiskup.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija/ Proslava Velike Gospe

Đakovačko – osječka nadbiskupija

Nebrojeno mnoštvo hodočasnika od ranih jutarnjih sati pohodi svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu koje je o ovogodišnjoj svetkovini Velike Gospe po prvi puta vjernike dočekalo s postavljenim stolicama i suncobranima kao zaštitom od velike vrućine. Središnje misno slavlje svetkovine predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Uvodeći u misno slavlje nadbiskup je podsjetio kako je Marijino uznesenje na nebo stvarnost koja se tiče i svih nas, jer nam ona jasno pokazuju i našu budućnost, a ona je uskrsna radost i vječno zajedništvo s Bogom, a ne ništavilo i trulež groba. 

Upućujući kako borba između dobra i zla trajno plamti i u našim ljudskim srcima, a često se prepoznaje u odavanju trenutnim užicima koji rastaču tolike brakove i obitelji te obezvrjeđuju bračne i obiteljske vrijednosti, djeci oduzimaju sigurnost i ljepotu roditeljskog zajedništva i obiteljskog života te nanose tešku bol i patnju ostavljenim i prevarenim supružnicima, mons. Hranić je poručio: 

“Odlomak iz knjige Otkrivenja na osobit nam način doziva u pamet još jednu vrlo aktualnu društvenu borbu koja se također odvija na razini odluke u našim ljudskim srcima: ‘Zmaj stade pred Ženu koja imaše roditi’ (Otk 12, 4). Zmaj naše zatvorenosti pred darom života proždire djecu, život i budućnost našega naroda te nas je već kao narod i zemlju doveo do demografskoga sloma.”

Splitsko – makarska nadbiskupija

Na svetkovinu Velike Gospe u Sinju, euharistijsko slavlje na Trgu dr. Franje Tuđmana predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić. U nadahnutoj homiliji je, između ostalog naglasio:

Majka nije majka samo zato što je rodila dijete, nego zato što u tom djetetu mora odgojiti čovjeka. Puno je lakše roditi dijete, kakve god bile patnje, nego li roditi čovjeka u smislu formacije njegova srca i duše. Koliko je majčinske patnje dok to dijete ne uzraste do punine čovjeka! A ni tada briga za njih ne prestaje.

Foto: Ivo Čagalj/ Pixsell

Ni jedna majka, ako želi biti prava majka, ne može izbjeći patnju. Ne može izbjeći žrtve i odricanja koja su povezana s rastom njihove djece. I Marija je napravila baš to! Nakon što je rodila svoje dijete nosi ga u hram i prikazuje Bogu. Tako ga stavlja u sigurne ruke. To je poruka svim majkama: svakodnevnom molitvom prikazivati Bogu svoju djecu, nositi ih molitvom Bogu i Boga nositi k njima. Kako je važno da već od malena majke nauče svoju djecu moliti da bi oni poslije sami znali zazivati Božju blizinu i stavljati se pod njegovu zaštitu.

Foto: Ivo Čagalj/ Pixsell

Zadarska nadbiskupija

Na svetkovinu Uznesenja BDM, svečano koncelebrirano misno slavlje za vanjskim oltarom u svetištu Gospe Maslinske u župi Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Foto: Ines Grbić/ Proslava Velike Gospe

„Činjenica Marijinog uznesenja na nebo ne poziva nas samo na divljenje zbog onoga što je Bog u Mariji učinio. Ova svetkovina nije slavljenje samo Marijinog uzdignuća na nebo, u konačnu proslavu života. Ovo nije dan samo Marijine konačne pobjede i postignuća. Božja dobrota je `od koljena do koljena`, kako je Marija proročki izgovorila – zahvaća svaku generaciju života, svakoga čovjeka. Iz Božje dobrote i pogleda nitko nije isključen“, poručio je mons. Zgrablić, ohrabrivši: „Marijin put života i Dijete koje u Njoj živi ne može progutati ni Zmaj veliki, ognjen, sa sedam glava i deset rogova, koje nam opisuje Knjiga Otkrivenja. Dijete koje se rodilo, Krist koji je uskrsnuo, pobjednik je nad svakim čovjekovim neprijateljem i nad svime što ugrožava život“, poručio je između ostalog nadbiskup Zgrablić.

Foto: Ines Grbić/ Proslava Velike Gospe

Šibenska biskupija

Prigodom svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo ili Velike Gospe u četvrtak 15. kolovoza misno slavlje u marijanskom svetištu Šibenske biskupije Vrpolju, uz sudjelovanje velikog broja vjernika predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Slavlje je započelo procesijom sa čudotvornom Gospinom slikom.

Foto: Ivo Kronja/ Proslava Uznesenja Blažene Djevice Marije

U homiliji je između ostalog biskup Rogić istaknuo: “Svakoga od nas Bog je pozvao, zamilovao kad nam je dao život, obitelj u kojoj smo ponikli, domovinu i narod. Krštenjem i sakramentima postali smo Božja djeca, primili smo milost posvetnu. Darom vjere imamo mogućnost biti stalno s Bogom povezani i sve što se oko nas događa i sve što se u našem životu događa, poput Marije, proći s vjerom i pouzdanjem. Nažalost, svijet u kojem živimo ne gleda na život kao dar, na novorođeno dijete kao dar s neba. Ne gleda na život kao poziv od Boga da bude ispunjen dobrim djelima, tražeći uvijek što je volja Božja – nego što se meni hoće i sviđa, što mi je lakše. Umjesto čvrste vjere i pouzdanja koje i u olujama ovoga svijeta ruke pruža Bogu, nude se praznovjerja, tlapnje, laži i zavaravanja. Tko za njima krene brzo postane o njima ovisan tražeći uvijek neko novo obećanje, brzu sreću, novu laž i uvjet koji treba zadovoljiti da se ostvari zadovoljstvo, makar kratkotrajno”.

Sisačka biskupija

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo svečano je proslavljena, u četvrtak  15. kolovoza, u Marijanskom svetištu Majke naših stradanja u Gori, misnim slavljem koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić. Koncelebrirali su generalni vikar mons. Ivica Mađer, kancelar mr. Janko Lulić, te više svećenika iz Petrinjskog i Glinskog dekanata.

Foto: Stjepan Vego/ Proslava Velike Gospe

Prije mise, biskup je blagoslovio nova zvona koja su postavljena na ovu crkvu teško stradalu u potresu, a čija se obnova bliži kraju. Blagdanskom slavlju nazočili su i brojni hodočasnici, od kojih je dio pristigao pješice iz tri petrinjske župe te iz Gline i okolnih mjesta, a prisutni su bili i predstavnici gradskih i županijskih vlasti.

Foto: Stjepan Vego/ Proslava Velike Gospe

 Biskup je u homiliji između ostalog rekao kako smo svi mi u Marijinoj školi. „Taj je izraz upotrijebio veliki papa sv. Ivan Pavao II. u enciklici Redemptoris Mater – Majka Otkupiteljeva. Što to znači? Najprije da smo Mariji blizu, da smo s njom. Drugo, da dopustimo da nas ona uči moliti, da molimo s njom i poput nje. Ona je, kako je već naučavao sv. papa Pavao VI. u enciklici Marialis cultus: Virgo orans – djevica koja moli. I isticao je kako ona moli i zagovornu molitvu – kada posreduje za druge, poput njezine molbe Sinu u Kani Galilejskoj; ona je i moliteljica koja hvali Boga – kao kod Elizabete kad pjevajući moli Veliča duša moja Gospodina, kojom molitvom naprosto veliča Boga koji joj je učinio velika djela.”

Foto: Stjepan Vego/ Proslava Velike Gospe

Krčka biskupija

Svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje o svetkovini Uznesenja Blažene Djevice Marije, što je ujedno i naslovnik katedrale i župne zajednice u Krku, predvodio je biskup Ivica Petanjak.

Foto: Josip Karabaić/ Proslava Velike Gospe

Govoreći o događaju Marijina uznesenja na nebo biskup je kazao: “I na koncu tog Marijinog života, što Bog čini? Ne želi da išta od tog života propadne. Ne samo ono što zovemo duša, srce, nutrina, ono što osobu čini osobom, nego Bog ne želi da propadne išta materijalno i tjelesno na Mariji. Ne želi da propadnu te noge koje su primivši anđeoski navještaj trčale k Elizabeti i donijele joj živo evanđelje, tek začetog Isusa Krista. Ne želi da propadnu te ruke koje su prihvatile Isusa, grlile ga i podržavale kroz život. Ne želi da propadnu te uši koje su pozorno slušale i srce koje je sve to prihvaćalo”.

Foto: Josip Karabaić/ Proslava Velike Gospe

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja