Budi dio naše mreže

Vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan predslavio je na blagdan zaštitnice Vojnog ordinarijata Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 26. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije "Oluja", u četvrtak 5. kolovoza 2021., misu u crkvi Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta u Kninu.

/ dz

U sklopu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja na Kninskoj tvrđavi je 4. kolovoza 2021. održano primanje ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata kojem je nazočio i vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Među ostalima, nazočili su i najviši vojni i civilni dužnosnici, među kojima ministar obrane Mario Banožić, predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Deur, predstojnik Ureda predsjednika i savjetnik za vanjsku politiku Orsat Miljanić, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, te posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, državni tajnici u MORH-u Zdravko Jakop i Branko Hrg, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, zapovjednici postrojbi Hrvatske vojske i brojni drugi.

Biskup Jure Bogdan i admiral Robert Hranj / Foto: Morh.hr

Uputivši čestitke i zahvalnost svim hrvatskim braniteljima, a posebno obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te ratnim vojnim invalidima ministar obrane Mario Banožić je istaknuo da je upravo hrvatskim braniteljima pripala čast da ostvare san mnogih generacija o neovisnoj i slobodnoj Hrvatskoj.

“Čast mi je biti s ljudima koji su bili dio Domovinskog rata, sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja i operacijama koje su joj prethodile, te su donijeli iskreni osmijeh na lica svih ljudi koji su željeli slobodnu Hrvatsku”, rekao je ministar te je dodao da se danas svaki hrvatski vojnik prisjeća kako je hrvatska zastava podignuta na kninskoj tvrđavi i tko je za to zaslužan.

Prelet akrobatske grupe “Krila Oluje” / Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

“Kada sam postao ministar obrane, razgovarao sam s mnogima od vas, časnicima i dočasnicima, i shvatio sam da onog trena kada uđeš u sustav obrane i hrvatske vojske, moraš se prestati baviti dnevno-političkim stvarima. Zašto? Jer samo tako hrvatska vojska može ići naprijed, modernizirati se i razvijati. A to je ono za što ste se vi borili”, istaknuo je Banožić. Naglasio je da je u SAD-u nedavno razgovarao o 25 godina partnerstva Hrvatske i SAD-a, saveznika koji je, kako je rekao, bio i ostao najvažniji i sudjelovao u formiranju i preoblikovanju hrvatske vojske.

Matea Jelić / Foto: Morh.hr

“Danas, s ponosom možemo reći da stajemo rame uz rame s najvećom vojskom svijeta, i kao takvi smo cijenjeni. Cijene nas, da nas, malu hrvatsku državu, mnogo manju Hrvatsku vojsku, zbog našeg srca i našeg ponosa i hrabrosti”, rekao je i dodao da je ta hrabrost ponajprije iskazana u Domovinskom ratu.

“Hrvatska vojska nastavlja se jačati i razvijati, a modernizacija i opremanje naša je budućnost”, kazao je ministar te je istaknuo kako je Hrvatska vojska cijenjena po rezultatima, čestitosti i hrabrosti, ona je danas uz rame najvećim vojskama svijeta. “Zahvaljujem vam u ime svih generacija. Nastavit ćemo prenositi sve što ste časno, pošteno i hrabro činili”, poručio je ministar.

Minuta šutnje za pale branitelje / Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović istaknuo je da se danas radujemo uspjesima, a ne likujemo nad tuđim porazima. “1995. ovdje je stavljena ‚točka na i‘, a oni najodlučniji među vama izvojevali su ovu bitku”, kazao je, naglasivši da su visoka državna odlikovanja dug časti i poštovanja svima koji su se borili za hrvatsku slobodu.

Posljednje pripreme za proslavu Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti / Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ministar Banožić uručio je nagrade najboljima na natjecanju za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH “Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku” i to najboljoj natjecateljici policijskoj službenici Antoniji Radeljić te satniku Ivanu Gerenčeru koji je osvojio titulu najspremnijeg pripadnika HV-a kojem je uručio samokres.

Uručena je i pohvala klapi HRM-a “Sveti Juraj” u prigodi 20 godina njihovog rada i promicanja vojnog poziva.

Foto: Morh.hr

Predsjednik Milanović uručio je odlikovanja Velereda kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama OSRH ratnim zapovjednicima: umirovljenom general-pukovniku Mladenu Kruljcu, umirovljenom general-bojniku Ivanu Kapularu, umirovljenom general-bojniku Jozi Milićeviću i umirovljenom brigadnom generalu Zvonku Peternelu te odlikovanja Reda Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu dvjema postrojbama HVO-a: Vojnoj policiji HVO-a i Postrojbi za posebne namjene “Ludvig Pavlović” HVO-a.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Uručeno je i promaknuće u čin brigadnog generala brigadiru Draženu Ressleru. U prigodnom glazbenom programu sudjelovali su band HRM-a, Klapa “Sv. Juraj” te Klapa “Sv. Mihovil”, priopćio je MORH.

Molitva biskupa Bogdana na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

S osjećajima dubokoga poštovanja, zahvalnosti i ljubavi okupljeni smo na obilježavanju 26. obljetnice oslobodilačke vojno-redarstvene akcije “Oluja” koja je simbol hrvatske pobjede u obrambenome Domovinskom ratu, dovršetak višegodišnjih napora i zaglavni kamen trajnoga mira i slobode. Ponos i radost koje današnjim danom na ovome mjestu očitujemo nije znak trijumfalizma ni uznositosti, nego izraz ljubavi i vjernosti prema dragoj nam domovini Hrvatskoj. Njezina nas iznimna ljepota, za koju se stoljećima i naraštajima prolijevahu suze i krv, podsjeća na veličinu Božjega dara i promisla.

Lijepa Naša, junačka zemlja, mila i jedina, sveta i patnička obranjena je i čuvana najdragocjenijim, živim štitom. Kako li samo snažno odjekuju riječi himne koju smo čuli; čisti je to izraz ljubavi, u ljepotama ravnica, planina, u šumu bistrih rijeka i prozirnosti plavoga mora. Jedinstvena ljepota koju svakodnevno grije sunčev sjaj, resi bura u granama hrastova poziva na ljubav prema domu i rodu do posljednjega daha i otkucaja srca. Sveta žrtva onih koji su svoje živote nesebično i odlučno ugradili u temelje Hrvatske suverenosti obvezuje nas na neizmjernu zahvalnost.

Biskup Jure Bogdan / Foto: Dusko Jarmaz/PIXSELL

Dan je ovo domovinske zahvalnosti za slobodu po neprocjenjivoj žrtvi najhrabrijih i najodanijih, naših dragih branitelja. Spomen na njih trajno nas obvezuje i ne smije izblijedjeti u mijenama vremena i pred sve jačom navalom agresivnoga relativizma.

Kao iz jednoga srca, smjerno i zahvalno neka se uzdignu naše molitve dobromu i milosrdnomu Bogu za sve što nam je milo i sveto, za mir i slobodu, svekoliki napredak i blagostanje, a osobito za pokoj svim poginulim, nestalim i preminulim hrvatskim braniteljima koji su položili svoje živote u obrani drage nam Domovine.

Pomolimo se: Bože dobrote i sve utjehe, ulij nam u srce zahvalnost za izdašna dobra koja si nam u svojoj naklonosti udijelio. Ulij nam u srce ljubav prema Domovini da se zauzimamo za pravedan i dostojanstven život sviju, kojim se dokida svaka podijeljenost i nejednakost a učvršćuje sloga i jednakost.

Bože, začetniče i izvore mira, daruj mir našemu vremenu, da složni ustrajemo u dobru i da te trajno slavimo i veličamo. Uzdamo se u Tvoju zaštitu i pomoć. Usliši nas u potrebama, da svi u našoj Domovini nađu prikladan i pošten posao te se tako unaprijede uvjeti života i da nas povezuje pravo zajedništvo.

Foto: Morh.hr

Blagoslovi naš narod da nam zemlja donosi obilat rod, da se njime zahvalno služimo na Tvoju slavu. Čuvaj nas od svih nevolja i nepogoda, opasnosti, pošasti i bolesti. Vrati nam nadu i obnovi snagu za svakodnevni rad i zauzimanje za zajedničko dobro u izgradnji ovoga svijeta, kao početak boljih i sretnijih dana. Budi nam blizu da osjetimo olakšanje i mir, učvrsti vjeru da se bez ikakvih zdvajanja povjerimo Tvojoj očinskoj providnosti i vodstvu.

Bože vječni, gospodaru života i smrti, zahvaljujemo Ti na darovanoj slobodi i miru po našim braniteljima koji su svoje živote položili za vječne ideale. Zavrijedili su da ih se spominjemo u zahvalnosti i čuvamo od zaborava. Daj da i nama bude sveto ono za što su dali svoje živote. Zazivamo Tvoje beskrajno milosrđe za sve poginule, nestale i preminule hrvatske branitelje u obrani i oslobađanju drage nam Domovine.

Molimo Te, primi njihove živote kao ugodan prinos i zalog boljega i pravednijega svijeta. U svojemu smilovanju izbriši na njima svaku krivicu jer su željeli vršiti Tvoju volju i ostati Tebi vjerni. Uskrisi ih na vječni život i neka se zauvijek pred Tobom raduju gledajući Tvoje milosno lice. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Mons. Bogdan predslavio misu u Kninu

Na početku mise, riječi pozdrava i dobrodošlice obiteljima poginulih, stradalih i nestalih hrvatskih branitelja, hrvatskim ratnim vojnim invalidima, hrvatskim braniteljima i sudionicima VRO “Oluja” uputio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Dobrodošlicu je izrazio i predstavnicima vlastima te svim sudionicima slavlja.

“Bogu zahvaljujemo na primljenim dobročinstvima. Mariju molimo za zagovor, za pomoć u teškoćama, za opstojnost i za svaki dar života u Lijepoj našoj domovini. Za sve žrtve i stradale molimo Božje Milosrđe da ih primi u blaženu vječnost”, rekao je biskup Rogić.

Predslavitelj mons. Bogdan na početku slavlja rekao je da je nakana mise za sve poginule i stradale branitelje hrvatske domovine u VRO “Oluja” i sve ostale branitelje Domovine, te nestale i sve druge koji su stradali u Domovinskom ratu.

Biskup Bogdan predslavio misu na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu / Foto: MORH

U homiliji se vojni ordinarij posebno osvrnuo na hrvatsku himnu rekavši da se ona danas izvodi diljem naše Domovine “s posebnim poštovanjem i osjećajima”. Himna je to koja veliča ‚Lijepu našu domovinu‘, njezin prostor i vrijeme: prošlost, sadašnjost i budućnost junačke zemlje i slavne djedovine smještene ovdje, na susretištu svjetova i kultura, u srcu europskog kontinenta.

Stihovi naše himne upućeni su čovjeku koji je stanovnik, žitelj ove lijepe i bogate zemlje! Konkretnome čovjeku koji je Stvoritelju toliko važan da u povijesti spasenja predstavlja krunu Božjega stvaranja; isti je čovjek pozvan biti stvaratelj svijeta i života, suradnik Božji u izgradnji Kraljevstva Nebeskog. Za istog je čovjeka Isus Krist prinio i podnio svoju otkupiteljsku i spasiteljsku žrtvu na križu“, istaknuo je.

Naglasio je da “imamo zemlju koje se ni slikoviti rajski vrtovi iz knjige Postanka ne bi zastidjeli”. “Nevjerojatno je koliko čovjek može naučiti promatrajući njenu divnu prirodu“, dodao je nabrojivši mnoga bogatstva prirode „koja sama svjedoči čovjeku o tome koliko bi prostor bio pust bez života, osobito bez čovjeka, bez ljudi”. “U središtu svih naših slavlja, danas i ovih dana je proslava života, toga prvog, nezasluženog i važnog Božjeg dara”, poručio je mons. Bogdan.

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Pozvavši na zahvalnost Bogu i podsjetivši na Petrovu ispovijest u naviještenom Evanđelju, poručio je da “u Isusu Kristu prepoznati Boga može onaj koji je zahvalan na daru života”. “Zahvalni smo ovdje danas i Bogomajci – Gospi Velikog hrvatskog krsnog zavjeta, majci i ženi koja je bila otvorena Božjoj volji da se u njoj utjelovi Riječ koja će ‚spasom svijeta‘ postati”, rekao je o zaštitnici Vojnog ordinarijata.

Također je izrazio zahvalnost našim roditeljima, bakama i djedovima, našim precima koji su bili otvoreni životu, a osobito braniteljima koji su izložili svoje živote “da bismo mi danas mogli slobodno živjeti”.

Crkva Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta / Foto: Marko Dimic/PIXSELL

“Nisu oni učinili veliku žrtvu samo za povijesne granice i prostor naše domovine, ljepotu njezine prirode, nego i za plač novorođenog djeteta, veselje i radost naše djece u školskim dvorištima, za ljubav mladića i djevojke koji daju svoju privolu pred Božjim oltarom. Dali su hrvatski branitelji svoje živote da bi današnja obitelj mogla živjeti i život darivati. Predali su se Bogu naši branitelji da bi bake i djedovi svojim životnim iskustvom, ali prije svega molitvom, odgajali i bili pomoć našim roditeljima”, ustvrdio je predslavitelj te dodao da “nas sve obvezuje u sadašnjosti i budućnosti” žrtva branitelja. Cijelu propovijed možete pročitati OVDJE. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja