Budi dio naše mreže

Zdrug katoličkih skauta Hrvatske učinio je veliki korak u još boljem povezivanju svojih odreda iz župa, biskupija i nadbiskupija. Okupili su se na trodnevnom planinarenju u - po tom pitanju - najzahtjevnijem dijelu Lijepe naše zdrugovi iz tri biskupije Požeške, Varaždinske, Šibenske i četiri nadbiskupije Đakovačko-osječke, Zagrebačke, Riječke te Splitsko-makarske mjesne crkve.

/ anh

Pedesetak katoličkih skauta, velikih i malih, iz sastavnica Zdruga katoličkih skauta Hrvatske za vikend u sklopu nacionalnog planinarenja najprije su dakako svoj bazni logor smjestili i podigli u mjestu Brušane i kako svjedoči voditelj katoličkih skauta iz Vodica i Tribunja vjeroučitelj Ivan Skočić, nije se samo večeralo, već i učinilo nešto za njih – možda najljepše – molilo krunicu uz logorsku vatru pod otvorenim nebom.

Nacionalno planinarenje (Foto: Zdrug katoličkih skauta Hrvatske)

Nakon prve prospavane noći čekalo ih je zahtjevno planinarenje, tako i prijeđenih 800 metara visinske razlike kada su stigli na vrh Velike Konjevače gdje ih je osim slasnog skromnog zalogaja, nošenog u njihovim ruksacima, čekao i prekrasan pogled na pučinu, naše najljepše otoke i Liku.

(Foto: Zdrug katoličkih skauta Hrvatske)

Don Filip Sertić, duhovnik Zdruga, uputio im je duhovni poticaj kroz katehezu o kršćanskom pozivu i općeljudskim vrijednostima.

Povratak je po običaju bio sklizak i brz, ali vrijedilo je jer je uslijedio drugi večernji odmor, nakon uspona, uz nezaobilazne skautske igre i druženje oko logorske vatre.

(Foto: Zdrug katoličkih skauta Hrvatske)

Nedjelja je bila usmjerena druženju, skautskim igrama i radionicama kod jezera ispod Filipovog Kuka.

“Na ručak smo se vratili u Brušane gdje smo se lagano pakirali i još pokoji slobodni trenutak proveli uz evaluaciju kampa, kavu i skautske igre. Program smo završili zajedničkom misom u Gospiću nakon koje smo, zajedno s gradonačelnikom, položili svijeće za Hrvatske branitelje”, kaže Skočić.

(Foto: Zdrug katoličkih skauta Hrvatske)

I taj skautski vikend je brzo prošao te je došlo njima nešto najgore u tom životu u prirodi, s prirodom, u dobrome društvu – upravo to – došlo je vrijeme za oproštaj i povratak kućama u iščekivanju novih radosnih susreta.

(Foto: Zdrug katoličkih skauta Hrvatske)

“Zahvaljujemo gospićkom gradonačelniku gospodinu Karlu Starčeviću na otvorenosti za suradnju i pomoći koju nam je pružio prilikom organiziranja kampa. Isto tako zahvaljujemo don Marinku Miličeviću što nam je ustupio crkvu i prostor oko crkve u Brušanima i bio nam na pomoć u svemu te župniku gospićke župe Navještenja BDM vlč. Mariju Vazgeču.”

(Foto: Zdrug katoličkih skauta Hrvatske)

Vlč. Vazgeč je skautima pomogao pri animaciji svete mise i ministranata, napisali su katolički skauti na svojim službenim nacionalnim društvenim mrežnim stranicama gdje su iste zahvalne riječi zaključno uputili i prema svojim članovima: voditelju planinarske sekcije i domaru nacionalnog sjedišta u Driveniku Petru Miloševiću i predsjedniku zagrebačkog Zdruga Paolu Santiniju, njima dvojici koji su bili glavni organizatori ovog njihovog velikog susreta od 4. do 6. lipnja u kojem su se nesebično davali za organizaciju.

(Foto: Zdrug katoličkih skauta Hrvatske)

“Boravak u Lici bio je u skladu sa svime što se mi kao skauti zalažemo: ljubavi prema Bogu, Crkvi i Domovini. Radujemo se sljedećim susretima u ovom prekrasnom dijelu naše Domovine.”

(Foto: Zdrug katoličkih skauta Hrvatske)

(Foto: Zdrug katoličkih skauta Hrvatske)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja