Budi dio naše mreže

O temi rasta cijena energenata i proizvoda u Hrvatskoj i Europi u HKR-ovoj emisiji "Argumenti" u srijedu, 19. listopada, govorili su ekonomski analitičar i konzultant dr. sc. Andrej Grubišić, doktorand Sheffield Hallam Universitya, UK, Marko Perić i ekonomski analitičar i kolumnist Branimir Perković.

/ mp

Andrej Grubišić je istaknuo kako je povijesno gledajući kretanja cijene energenata, posebice naftu, treba se podsjetiti kako je prije 12 godina nafta koštala i više od 100 dolara po barelu.

“Svjedoci smo danas situacije kako je došlo do začepljenja gospodarskih aktivnosti zbog korone, kao i naglog odčepljenja. Obzirom da je nagomilana potražnja radi nedostatka potrošnje tijekom perioda intenzivnog lockdowna imamo situaciju da je za esencijalnim dobrima koji su direktan input u potražnju imamo neuobičajenu visoku potražnju kao efekt nadoknađivanja onoga što je bilo izgubljeno u periodu od 12 mjeseci.”

Naglasio je kako je drugi element činjenica da je istovremeno ekonomija u Aziji rasla kao i njihov standard.

“Ondje se potrošačke navike mijenjaju kao i struktura proizvodnje. Kina i azijske zemlje postaju sve veći potrošači onih stvari koji su prije bili rezervirani za bogatije nacije u Europi i Americi. Sada se stvari polako mijenjaju, idu svojim prirodnim tokom. Ono što je najbitnije, treba reducirati eskapade poput državnih intervencija. Izuzetno je važno držati tržište otvoreno kako bi se povećana potražnja u razumnoj mjeri mogla što brže izbalansirati. Ništa se neće dogoditi preko noći, ali to je najbolji put.”

Slika praznih polica u trgovinama i nedostatak niza proizvoda stvarnost je koju vide ljudi koji žive u Velikoj Britaniji. Marko Perić je naglasio kako je to uz pandemiju koronavirusa povezan i Brexit jer su se radnici vratili u svoje domicilne zemlje, ali i to će se riješiti.

“Vrlo je bitna stavka da se nalazimo na jedinstvenom tržištu kao što je Europska unija, a koliko će ova situacija trajati u Hrvatskoj i Europi ne možemo reći, ali očekujemo kako će se situacija stabilizirati u narednim mjesecima s aspekta vanjsko-trgovinske razmjene.”

Branimir Perković naglasio je kako inflacija plaćanje više novca za isti proizvod dok s jednakom plaćom kupovna moć stanovništva pada.

“Izvor inflacije danas je rast cijena energenata. A to je isto uzrokovano smanjenom potražnjom proizvoda tijekom korone. No temeljni razlog inflacije je u problemima s opskrbnom mrežom. Naime, oni koji se se bave trgovinom sirovinama mogli su to vidjeti početkom godine kada se svjetska trgovinska situacija našla pred katastrofom. Naime, cijene prijevoza iz Kine narasle su nekoliko puta te su cijene sirovina također narasle nekoliko puta. Da bi došlo do toga da se vidi povećanje cijena proizvoda u našim trgovinama bilo je potrebno nekoliko mjeseci. Sad je došao taj trenutak prelijevanja u trgovine koji ni političari nisu očekivali.”

Govoreći o uvođenju eura, Perković je poručio kako euro ne bi bio povezan s inflacijom jer uvođenje eura ima mali efekt na rast inflacije.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja