Budi dio naše mreže

Država Japan vratila je dva ukradena lista psaltira iz 15. stoljeća franjevačkom samostanu u Kamporu na Rabu, objavio je 3. srpnja na nedjeljnim misama župnik Župe sv. Eufemije fra Ivica Strčić, OFM.

/ im/IKA

Stranice su vraćene nakon 36 godina. Naime, kako je za Informativnu katoličku agenciju rekao župnik Strčić, 1986. godine dogodila se provala u muzej franjevačkog samostana. Provalnici su ukrali kaleže te iz drevnog psaltira istrgnuli dva lista.

Na jednoj stranici nalazi se iluminirani inicijal zbog čega se vjerojatno našla na meti kradljivaca. Uzevši ta dva lista, psaltir su bacili u more. Franjevci su provalu bili prijavili policiji da se napravi zapisnik.

„Na naše ugodno iznenađenje, prije četiri-pet dana, 30. lipnja, veleposlanik Republike Hrvatske u Japanu, u Tokiju [Dražen Hrastić] donio je te dvije stranice iz našeg psaltira“, rekao je fra Ivica.

Naime, listovi su bili završili u Nacionalnom muzeju zapadnjačkih vrijednosti u Tokiju donacijom japanskog privatnog kolekcionara.

Psaltir iz 15. st./Foto: Ante Novak

„Kada su vjerojatno djelatnici muzeja dobili te stranice, kako su Japanci precizni, detaljni, odgovorni i tako dalje, išli su, pretpostavljamo, istraživati odakle bi mogle biti te stranice psaltira. I opet pretpostavljamo, vrlo lako, da je bilo u nekim podacima Interpola da je to ukradeno iz našeg samostana 1986. Kada su djelatnici muzeja u Tokiju spoznali, shvatili da je to ukradeno iz našeg samostana, pokrenuli su postupak povrata tih dviju stranica preko hrvatskog veleposlanstva u Tokiju.“

O. Strčić rekao je da im je vrlo drago što su ukradeni listovi vraćeni nakon što se 36 godina samo statistički govorilo da se bila dogodila krađa. Psaltir koji je bio bačen u more, su nakon nekoliko godina pronašli ribari. Međutim bio je oštećen toliko da se više nije mogao obnoviti niti popraviti.

Psaltir iz 15. st./Foto: Ante Novak

Dva vraćena lista bit će pohranjeni u samostanski arhiv. Samostan u Kamporu građen je 1446. te u knjižnici i muzeju čuva 34 inkunabule, psaltire, graduale… Tijekom povijesti fratri su imali i pisarnicu u kojoj su na pergameni pisali graduale i psaltire za liturgijske potrebe. Ukradeni kaleži još nisu pronađeni.

Psaltir iz 15. st./Foto: Ante Novak

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja