Budi dio naše mreže

Na blagdan Navještenja Gospodnjega, 25. ožujka 2021., u župnoj crkvi sv. Leopolda Mandića u Osijeku, tijekom misnog slavlja u 11 sati, s. Ivančica Fulir položila je svoje doživotne zavjete. U zajedništvu s desetak svećenika, 30-ak redovnica i okupljenih vjernika svečano misno slavlje i obred zavjetovanja predvodio je nadbiskup Đuro Hranić.

/ im/IKA

Ovo slavlje, koje je započelo procesijom iz Provincijalne kuće u župnu crkvu za Provinciju Marijinih sestara čudotvorne medaljice bio je posebno velik i radostan događaj. Nakon razdoblja formacije i intenzivne pripreme kroz mjesec dana u Provincijalnoj kući, s. Ivančica pripremala se za ovaj veliki životni korak uranjajući u molitvu, čitanje Božje riječi, euharistijsko klanjanje, marijansku duhovnost te sestrinsko zajedništvo. Posebna i duboka priprema bile su osmodnevne duhovne vježbe koje je vodio p. Ivan Ike Mandurić.

s. Ivančica Fulir

Na početku slavlja nadbiskup Hranić pozdravio je sve nazočne, napose zavjetovanicu s. Ivančicu, domaćeg župnika vlč. Tomislava Benakovića, sve ostale svećenike i redovnice, na čelu s provincijalnom poglavaricom s. Kajom Ljubas. Nakon Evanđelja nadbiskup je prozivao s. Ivančicu, a ona je potvrdila svoju spremnost: „Nasljedovati Krista Zaručnika u Družbi Marijinih sestara i ustrajati do smrti“, te zamolila Vrhovnu poglavaricu da joj odobri polaganje doživotnih zavjeta. Uslijedila je homilija u kojoj se nadbiskup obratio s. Ivančici, rekavši među ostalim kako ju je Gospodin pozvao za sasvim određeno poslanje, na život u skladu s tri zavjeta: poslušnosti, osobnoga siromaštva i čistoće. „Pozvao Vas je da budete čuđenje u svijetu Kao što je BDM bilo dodijeljen poziv na prihvaćanje nečuvenog – djevičanskog začeća, tako i Vi danas pred nama obećavate Bogu da ćete po svetim zavjetima plivati protiv struje i mentaliteta ovoga svijeta“, rekao je nadbiskup Hranić.

Doživotni zavjeti s. Ivančice Fulir

Nastavljajući homiliju, nadbiskup je prisutnima razložio značenje darivanja života po zavjetima. Govoreći o zavjetu poslušnosti, naglasio je kako taj zavjet pokazuje ljudsku i kršćansku zrelost i vjerodostojnost jedne osobe te je već sada znak njezina suobličenja Kristu Gospodinu koji je svoje poslanje izvršio poslušnošću Ocu te suobličenja BDM, čiji je sav život bio odricanje. Spomenuvši zavjet siromaštva, kazao je kako je zavjetovano siromaštvo jedne Bogu posvećene časne sestre kritika praktičnog materijalizma, poziv na promišljanje o tome može li nas samo materijalno učiniti sretnima i zadovoljnima te poziv na promišljanje o smislu i cilju našega ljudskoga života od svoje volje te velikodušno stavljanje na raspolaganje Bogu i Djetetu Isusu.

Doživotni zavjeti s. Ivančice Fulir

Potom je govorio i o zavjetu čistoće, naglasivši među ostalim kako je redovnička čistoća dar koji se živi u poniznoj i slobodnoj darovanosti bez očekivanja ikakvog uzvrata, kroz nesebično služenje u crkvenoj zajednici. Ona je svjedočanstvo potpune pripadnosti Kristu sada i znak one buduće eshatološke pripadnosti svakoga čovjeka Kristu.

Doživotni zavjeti s. Ivančice Fulir

Zaključujući homiliju, nadbiskup je rekao: “Marija je prva među blaženima i zato majka i slika Crkve. Draga s. Ivančice, Vi joj se pridružite po svojim svetim redovničkim zavjetima. I budite izazov i ohrabrenje i za sve nas da budemo više Kristovi, hrabriji, Božji.” Poslije litanija Svih svetih, koje je pjevao župnik Benaković, uslijedio je obred zavjetovanja. S. Ivančica je u ruke vrhovne poglavarice s. Irme Makše položila svoje zavjete u prisutnosti svjedoka: s. Kaje Ljubas, provincijalne poglavarice i s. Samuele Markanović, magistre juniorata. Nadbiskup je zatim izmolio svečani blagoslov i posvetu zavjetovanice. Na kraju obreda s. Kaja Ljubas predala je s. Ivančici zavjetni križ. Po završetku misnog slavlja, koje je animirao župni zbor i zbor Marijinih sestara, uslijedilo je čestitanje i druženje ispred župne crkve te radosno sestrinsko slavlje kod zajedničkog stola u samostanu Marijinih sestara.

Doživotni zavjeti s. Ivančice Fulir

S. Ivančica Fulir rođena je 2. studenoga 1984. u Zagrebu. Završivši studij Unutarnje i vanjske trgovine te studij Poslovne Ekonomije smjer Analiza i poslovno planiranje na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu radila je nekoliko godina kao ‘project manager‘. Volontirajući u udruzi Anđeosko srce upoznala je misije Marijinih sestara u Beninu. Boraveći kod njih u Africi u nekoliko navrata postala je svjesna svog poziva. U Družbu Marijinih sestara u formaciju ulazi na blagdan Gospe Lurdske 11. veljače 2014. nakon što je provela godinu dana u Beninu. Ubrzo po završetku novicijata odlazi u Ukrajinu gdje sudjeluje u otvaranju nove misijske zajednice Marijinih sestara gdje rovodi naredne tri godine. Završnu godinu juniorata provela je u Hrvatskoj gdje je na Blagovijest, 25. ožujka 2021. položila svoje doživotne zavjete.

Doživotni zavjeti s. Ivančice Fulir

Doživotni zavjeti s. Ivančice Fulir

Doživotni zavjeti s. Ivančice Fulir

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja