Budi dio naše mreže

"Iz svakodnevnih sitnica formira se velika stvar. Nastojim raditi tako da zainteresiram i druge za ovakvu vrstu služenja. Cilj mi je svakog dana slijepe i slabovidne osobe bolje upoznati kroz druženje i postati dio njihove svakodnevice, kao i oni moje. Uvijek im govorim da se ne smiju oslanjati previše na ljude koji vide jer oni su drukčiji", rekao je za Hrvatsku katoličku mrežu dobitnik Nagrade Grada Otočca don Jure Ladišić.

/ Filip Ećimović

Umirovljeni svećenik don Jure Ladišić, dugogodišnji duhovnik slijepih i slabovidnih osoba, dobitnik je Nagrade Grada Otočca za dugogodišnji pastoralni i humanitarni rad kao svećenik i kao predsjednik Udruge slijepih Ličko-senjske županije. Za Hrvatsku katoličku mrežu razgovarali smo s ovim duhovnikom o razlozima koji su ga doveli u Udrugu slijepih Ličko-senjske županije te savjetima za mlađe generacije.

“Dolaskom u Udrugu vidio sam da ja ovdje pripadam. Čovjek može provesti mnoge godine u traženju mjesta gdje može pustiti korijenje, i to je put kojim nas kroz naše srce usmjerava jedino Bog. Zbog bliskosti s ovim ljudima koje sam zavolio srcem i dan danas djelujem kao duhovnik, pastoralni djelatnik i savjetnik. Blizina koju sam tražio pronašla me u neočekivanom obliku. Privukla me osobama koje su slabovidne i slijepe, a onda sam ja progledao i shvatio da tu mogu nešto napraviti.”

Nakon što se udomaćio u Udruzi shvatio je kako je napokon pronašao svoj mir. Ipak, godinama koje su vodile do tog trenutka prolazio je kroz borbe u potrazi za svojim kutkom pod suncem.

“Tijekom svoje naobrazbe i službe mnogo sam putovao. Gdje god sam došao nisam imao mira, nešto me je strašno progonilo, vrag je uvijek našao način da osujeti moje planove, stoga bih uvijek iznova nastavio svoju potragu i potvrdio svoju čežnju da surađujem s voljom Božjom.”

Mladim ljudima koji ne znaju što bi htjeli raditi u životu naš sugovornik poručuje da ne smiju odustati od potrage za srećom, ali i da isto tako ne smiju očekivati poziv koji će ovom svijetu biti popularan ili lagan.

“Bog je taj koji pomaže, koji vodi i usmjerava. No, ni to nije dovoljno ako ne surađujemo s Božjom voljom. Treba se potruditi prepoznati što nam Bog govori, koji su naši talenti i koje su naše jakosti. A kako bismo u tome uspjeli, treba se truditi i raditi”, istaknuo je don Jure i dodao da su naše jakosti i talenti Božji darovi pomoću kojih se vežemo uz druge ljude.

Predsjednik Udruge slijepih Ličko-senjske županije rekao je da ga je rad sa slabovidnim i slijepim osobama naučio da su trajne radosti sakrivene u našoj svakodnevici i vršenju posla koji nam je povjeren sa žarom i ljubavlju.

“Iz svakodnevnih sitnica formira se velika stvar. Nastojim raditi tako da zainteresiram i druge za ovakvu vrstu služenja. Cilj mi je svakog dana slijepe i slabovidne osobe bolje upoznati kroz druženje i postati dio njihove svakodnevice, kao i oni moje. Uvijek im govorim da se ne smiju oslanjati previše na ljude koji vide jer oni su drukčiji.”

Naš sugovornik otkrio nam je da se redovito molitvom utječe bl. Alojziju Stepincu i sv. Leopoldu Mandiću. Kako su oni njegovi zaštitnici po kojima je primio darove mudrosti i savjeta. Isto tako naglašava da i njegovi štićenici imaju darove s kojima mogu i trebaju biti aktivni članovi društva.

“Moji prijatelji su korisni u Udruzi i u obitelji. Baš zato što su slabovidni ili slijepi imaju naglašen osjećaj za drugoga. Slijep čovjek odlično savjetuje, sluša i razumije jer u njemu svjetlo razuma sjajnije sja. U tom smjeru trebalo bi educirati te osobe kako bi i one bile od koristi društvu,” zaključio je.

Don Jure Ladišić u Udrugu je došao 1987. godine. Osim što je kapelan u Društvu slijepih i slabovidnih Ličko-senjske županije Gospić sa sjedištem u Gospiću, od 2015. godine predsjednik je i pastoralni asistent Udruge slijepih Ličko-senjske županije u Otočcu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja