Budi dio naše mreže

Autor je istaknuo kako je uređenje franjevačke crkve sv. Katarine u Kreševu kruna njegovoga dosadašnjeg umjetničkog rada, ali i kruna cijelog preuređenja samog interijera.

/ mpp

„Motiv mozaika za uređenje franjevačke crkve sv. Katarine u Kreševu je put u Emaus – prepoznavši ga po lomljenju kruha. Duhovno smo se otuđili od Boga i prikaz na mozaiku nas vraća onom našem izvornom lomljenju kruha“, rekao je u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne doktor umjetnosti Mladen Ivešić, izvanredni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru. Autor je preko osamdeset javnih djela u zemlji i inozemstvu.

Istaknuo je kako je uređenje franjevačke crkve sv. Katarine u Kreševu kruna njegovoga dosadašnjeg umjetničkog rada, ali i kruna cijelog preuređenja samog interijera. Objasnio je da je mozaik u crkvi rađen od muranskog stakla koji je sačinjen od tristo do četiristo tisuća kockica. Dodao je da je dobio potpunu slobodu da iznova interpretira i napravi oltar, krstionicu, ambon i tabernakul, a za mozaik mu je trebalo dva i pol mjeseca.

Crkvu će blagosloviti mons. dr. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini na blagdan Svete Kate.

Mozaik “Put u Emaus/Prepoznaše ga po lomljenju kruha”. Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, Kreševo / Foto: Facebook

Kazao je kako se u Europi crkve pretvaraju u muzeje, shopping centre, noćne klubove ili pak u skate staze te je naglasio da se zgraža nad tim.

Obeščašćuje se nešto što je naš kulturni identitet. Zakazali su crkva, lokalna zajednica, građani i ostali. Jedna je crkva u Nizozemskoj pretvorena u knjižnicu i čak je 2007. godine dobila nagradu za interijer – u liturgijskom smislu ovo je problematično.

Ivešić je kazao kako je imao i osobno iskustvo kada je njegov prijatelj kupio orgulje iz jedne crkve u Njemačkoj koja je pretvorena u prodavaonicu bicikla. „Vlasnik trgovine nije dopustio da se trgovina zatvori na dva dana kako bi se orgulje rastavile. Cijeli proces kupnje je zaustavljen.“

O autoru

Ivešić je porijeklom iz žepačkog kraja. Danas živi u Hercegovini. Rođen je kao trinaesto dijete u brojnoj obitelji Ivešić, a kazao je kako je počašćen što ima veliku obitelj. „To je nešto što vam u životu daje jednu veliku sigurnost i odmalena te formira u sigurniju osobu.“

U umjetničkoj galeriji Biskupijskog centra Mostar imao je izložbu Mjesto određenja.

„Došao sam do jedne granice gdje sam morao povezati svoje mjesto odakle dolazim i mjesto u kojem živim i to se upravo dogodilo u ciklusu slika Mjesto određenja. Za svakog umjetnika je bitno da ono što nosi sa sobom prikaže kroz svoj rad.“

Ivešić je autor i spomenika poginulim Vukovarcima na Kupresu. Upitan ima li kiča među spomenicima braniteljima u Domovinskom ratu kazao je kako nije bilo nikakvog sustavnog rješenja kako će ići gradnja spomenika.

Spomenik poginulim Vukovarcima na Kupresu / Foto: Facebook

„Čini mi se da je sve bilo prepušteno lokalnoj zajednici i onda su se sve tri strane utrkivale koja će više toga napraviti i koja će prikazati veću žrtvu ili više herojstvo. U svemu tome nažalost nastalo je jako puno nekvalitetnih rješenja“, kazao je Ivešić.

U emisiji Kompas mogu se pogledati djela dr. art. Mladena Ivešića kao što su mozaik u kreševskoj franjevačkoj crkvi, koji je najveći mozaik u Franjevačkoj provinciji Bosne Srebrene, slika ulje na platnu Sveti Ilija u Župi Breške u Tuzli, freska Gospe od Anđela u Livnu – Guber, djela u selezijanskom centru Žepča, Put križa u Novom Šeheru i Slanom te vitraj u Ljutom Docu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja