Budi dio naše mreže

Djelatnici Hrvatske biskupske konferencije, predvođeni generalnim tajnikom HBK hvarskim biskupom Petrom Palićem, bili su u srijedu na duhovno-rekreativnom izletu u Požegi i Požeškoj biskupiji.

/ Marija Pandžić

Misu u drevnoj crkvi sv. Lovre predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević u koncelebraciji s biskupom Palićem, ekonomom HBK don Šimunom Šindijom, ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislavom Markićem i dvojicom domaćih svećenika.

Biskup Antun Škvorčević

Osvrnuvši se na čitanje koje govori o sijanju, biskup je pojasnio da je rast koji se događa gotovo uvijek nešto nevidljivo i neuhvatljivo.

„Ako sve svedeš na vidljivost i na ono opipljivo pa samo gledaš što će od tebe biti, slabo će biti rasta. On je uvijek rast iz nekih mogućnosti i snaga s kojima ja ne raspolažem, nego su one prisutne u meni kao Božji dar i kao Božja snaga djeluju u meni. Isus je posijao ne nešto, nego je darovao sebe do kraja do u smrt za nas. I to je sijanje koje se zove ljubav. Ona uvijek daje sebe, ne traži sebe, umire i u tom činu čovjek najviše raste“, pojasnio je biskup.

Djelatnici HBK

Okupljene je potaknuo na razmišljanje, rekavši: „Pitanje je kako ja i ti sijemo, što će izrasti u ovoj Hrvatskoj kroz ono što smo mi posijali ili što još uvijek sijemo, kroz ono što raste u nama? Ako škrto sijemo, Hrvatska će škrto imati od nas koristi, a želio bih reći i Crkva“.

Djelatnici HBK

„Kad nešto činimo, to ne bi smjelo završiti u prijetvornosti, da želimo samo da se nešto izvanjski vidi, a zapravo je svejedno što je iznutra. Ne rasteš izvana nego iznutra. Brini se zaista za ono što je nevidljivo pa kad nešto činiš uime Božje ili Bogu na čast, ili za čovjeka, sačuvaj tu moć nevidljivosti u kojoj i iz koje raste najbolje i najviše. Kako to ostvarivati u osobnom životu, u obiteljskom, javnom, društvenom, a onda kako to ostvarivati i u Biskupskoj konferenciji u našem radu i suradništvu? To je pitanje i izazov na koje bi trebalo pokušati dati odgovore“, uputio je mons. Škvorčević.

„U Biskupskoj konferenciji postavljeni smo da iz sasvim jake svijesti vjere nastojimo ostvarivati ono što nam je povjereno. Vjernost nikada nije nešto površno, zato vjernost i boli, njezina težina je okvir unutar kojega i iz kojega se rađa i raste život, Božje, pobjeda. Koliko god bilo teško, ali ako rastem tako i ako je tu pobjeda zašto to ne bih činio? Zahvaljujem vam na svemu što nastojite činiti za sebe, u obiteljima i u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji“, rekao je djelatnicima HBK požeški biskup.

Hvarski biskup Petar Palić zahvalio se domaćem biskupu na gostoprimstvu.

“Ovo je prvi ovakav izlet djelatnika HBK. Htjeli smo se međusobno povezati, ali odlaskom u Požešku biskupiju htjeli smo osvijestiti da radimo s cijelom Hrvatskom”, poručio je biskup Palić.

Tijekom putovanja HKR-ov voditelj Branimir Gubić javljao se u program.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja