Budi dio naše mreže

Desetu godinu zaredom, u OŠ Dragutina Kušlana u Zagrebu u sklopu projekta škole „Moj prijatelj živi u Beninu“ 6. svibnja u 17.30 sati održat će se humanitarni koncert za djecu Benina u Africi.

/ ts

Koncert na kojem će punih srca pjevati, svirati i pomoć za školovanje svojih malih prijatelja u Beninu prikupljati zagrebački učenici, održat će se u ponedjeljak, 6. svibnja 2019. s početkom u 17.30 sati, u svečanoj dvorani škole na drugom katu, u Kušlanovoj ulici 52. Na koncertu pod geslom „Anđeoska srca iz Zagreba za anđeoska srca u Beninu“ uz učenike škole, njihove roditelje i učitelje, sudjelovat će i posebne gošće, pjevačice Franka Batelić i Nina Kraljić.

Projekt „Moj prijatelj živi u Beninu“ pokrenula je udruga ‘Anđeosko srce’ iz Zagreba, koja djeluje deset godina i koja je uz pomoć brojnih dobročinitelja iz naše zemlje i inozemstva pomogla u izgradnji sirotišta ‘Sv. Ivana Pavla II.’ u Beninu, u kojem živi 30 djevojčica bez roditeljske skrbi.

Naime, nakon poplave koja je prije nekoliko godina pogodila južni dio Benina, mnoga su djeca ostala bez roditelja i bez osnovnih uvjeta za život. U razgovoru s prijateljima vlč. Odilon Singbo, beninski svećenik s hrvatskom adresom, iznio je ideju da se izgradi dom za djevojčice koje su nakon poplave ostale siročad, jer zbog tamošnjeg mentaliteta one nemaju previše mogućnosti za obrazovanje i primjeren odgoj. Brojni dobrotvori iz Hrvatske i Njemačke pridonijeli su otvaranju Doma, a udruga ‘Anđeosko srce’ to je prihvatila kao svoj osnovni cilj. Sredstvima prikupljenima putem Udruge u selu Hondji je izgrađen bunar za pitku vodu, što je bio bitan preduvjet za izgradnju škole. Djevojčice danas marljivim učenjem odrastaju u žene obučene za rad te osnažene Duhom Svetim, zahvaljujući pastoralnoj brizi redovnica koje vode sirotište.

„Kada sam prije deset godina boravila u Beninu, u selu Hondji i susrela se s velikim siromaštvom, bijedom i životnim poteškoćama u kojima živi tamošnje stanovništvo, a posebno djeca, odlučila sam i sama nešto konkretno poduzeti“, ističe Ružica Lice, članica Udruge ‘Anđeosko srce’ i vjeroučiteljica u OŠ Dragutina Kušlana koja stoji iza organizacije koncerta.

Za HKM je posvjedočila: „Kad sam se vratila iz Benina bila sam toliko potresena da sam nastojala vidjeti što bih ja mogla učiniti, što svaki pojedinac na neki način može učiniti. Radeći u osnovnoj školi s djecom vidjela sam da postoji potreba za razvojem te svijesti da svatko može učiniti nešto. I tako je krenula ideja; prvo smo organizirali radionice za izradu stvarčica koje prodajemo za blagdane, a onda i humanitarni koncert, budući da naši učenici pohađaju i glazbene škole te na taj način mogu doprinijeti. I evo, sada već 10 godina zaredom organiziramo koncert za djecu Benina u Africi”, pojasnila je.

Tako je OŠ Dragutina Kušlana od mjesta obrazovanja postala i mjesto u kojem se razvijaju dobrota, zahvalnost, humanost, suosjećanje i solidarnost. „Svaki dan uočavam koliko je važan razvoj svijesti i osjećaj zahvalnosti kod naše djece koja podrazumijevaju da im sve to pripada, da sve to imaju, da sve što požele dobiju i da su na neki način u tome i privilegirani, dok s druge strane njihovi vršnjaci djeca od pet godina koja, umjesto da idu u školu, odlaze u polje raditi ili svojim ručicama drobe bijele stijene u prah kako bi ih prodali u cementaru, dakle djeca od 5-6 godina koja već teško fizički rade i ne idu u školu”, ističe naša sugovornica.

I zato će i ove godine učenici osnovne škole u Kušlanovoj pjevati i svirati za svoje male prijatelje u Beninu, naglašava Ružica Lice, uz poziv svima da se pridruže koncertu i da se u u ovoj desetoj godini djelovanja udruge ‘Anđeosko srce’, pridruže prikupljanju novčanih priloga za školovanje djece u Beninu.

Na koncertu 6. svibnja u OŠ Dragutina Kušlana prikupljat će se dobrovoljni prilozi kojima možete omogućiti prehranu i školovanje djevojčica u sirotištu „Sv. Ivana Pavla II.”, a svoju podršku ovoj vrijednoj inicijativi možete pružiti i uplatom na račun udruge ‘Anđeosko srce’: HR0224070001100471904.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja