Budi dio naše mreže

Crkva sv. Franje Ksaverskog otvorila je vrata vjernicima u nedjelju,10. srpnja nakon temeljite obnove samostana stradalog u zagrebačkom potresu 2020. godine. Gvardijan samostana na Ksaveru fra Zvonimir Brusač u razgovoru za Hrvatski katolički radio ispričao je kako je protekla obnova crkve te podijelio dojmove vjernika povodom njezina otvorenja.

/ Marijana Daničić

Obnova crkve započela je odmah poslije potresa 2020. godine nakon što su arhitekti i ostali stručnjaci utvrdili kakva vrsta obnove je potrebna. Tako su još u proljeće 2020. izrađivani projekti i nacrti za podupiranje poprilično oštećenih svodova te učvršćivanje potpornoga zida za koji je postojala opasnost da se uslijed novog potresa uruši. “Zahvaljujući upravo tom podupiranju tijekom ljeta 2020. zagrebački potres te potres koji je pogodio Banovinu nisu učinili štete na crkvi te se odmah po završetku priprema moglo započeti na obnovi.

Franjevac trećoredac i gvardijan ksaverskog samostana fra Zvonimir Brusač u razgovoru za Hrvatski katolički radio kazao je kako je obnova ksaverske župe započela krajem rujna 2021. godine te potrajala sve do početka srpnja ove godine. “Napravljena je sanacija oštećenih dijelova novim tehnikama koje su učvrstile svodove i zidove na mjestima na kojima su bili oštećeni. No, ono što je najvažnije za budućnost, postavljene su konstrukcije koje su se sada povezale u tavanskom dijelu i koje su povezale portalni zid s cijelom crkvom. Također, posebnim tehnikama povezani su prednji zid s bočnim zidovima te je tako sada, možemo reći crkva jedna cjelina sigurna od potresa”, istaknuo je gvardijan ksaverskog samostana.

Obnova crkve sv. Franje Ksaverskog / Foto: Samostan na Ksaveru

Svi oštećeni dijelovi crkve sada su temeljito ožbukani kako bi se prevenirala oštećenja i na onim neoštećenim dijelovima. Nakon žbukanja, napravljeni su završni radovi koji su uključivali bojanje, vraćanja crkvenog namještaja i čišćenja baroknih oltara. “Glavni oltar trebat će dodatnu brigu i zahvat s obzirom da je oštećen u potresu, što će biti u nekom kasnijem vremenu. Nadalje, zbog radova na prednjem zidu morali smo kompletno spustiti orgulje koje se sada vraćaju na svoje mjesto što će potrajati nekoliko mjeseci dok se ne osposobe za potpuno funkcioniranje”, naglasio je Brusač i dodao kako se franjevci nadaju da će orgulje u crkvi ponovno zasvirati krajem ove godine.

Obnova crkve sv. Franje Ksaverskog / Foto: Samostan na Ksaveru

Povratak svete mise i vjernika u obnovljenu crkvu

Fra Zvonimir Brusač kazao je kako su se vjernici radovali zbog povratka svetih misa u ksaverskoj župi. “Bila je doista velika radost na ovoj svetoj misi i u prvom djelu zahvalili smo za sva primljena dobročinstva prigodom obnove sjetivši se svih koji su sudjelovali u obnovi te smo molili za njih. Župna zajednica okupila se u jednoj dvorani koja nije mogla primiti sve one koji su htjeli doći, tako da je današnja župna misa bila slavljena u punoj crkvi, što je dodatno uzveličalo ovaj poseban trenutak”, poručio je gvardijan ksaverskog samostana.

Obnovljena crkva sv. Franje Ksaverskog / Foto: Samostan na Ksaveru

Od ove nedjelje, 10. srpnja svete mise slavit će se prema uobičajenom ljetnom rasporedu – nedjeljom u 7, 10 i 18 sati te radnim danom u 7 i 18 sati.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja