Budi dio naše mreže

Na blagdan sv. Blaža u našim se crkvama blagoslivlja grlo. Zaziva se time Božja zaštita i oslobođenje od bolesti grla i svakog drugog zla po zagovoru ovoga sveca i mučenika s početka IV. stoljeća.

/ mp

Sveti Blaž bio je liječnik. Zbog čestita života vjernici i svećenici odabrali su ga za biskupa u Maloj Aziji u vrijeme teških progona kršćana. Današnji obred blagoslova grla veže se uz predaju o njegovom polaganju ruku na dijete kojem je u grlu zapela kost. Učinio je znak križa i molio je Boga da dijete oslobodi te kosti te je doživio uslišanje. Nakon toga je zamolio da Bog to učini svaki put onome tko mu se u molitvi i vjeri obrati u njegovo ime. 

Blagoslov grla kao obred pojavljuje se u IV. stoljeću, a korištenje svijeća pri molitvi znak su blizine blagdanu Svijećnice. Obred nazvan grličanje vrši se nakon svete mise. 

Svećenik s dvjema svijećama pristupi vjerniku i moli: “Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i svakog drugog zla!” Taj je blagoslov takozvana blagoslovina u Katoličkoj Crkvi. Kod blagoslovina Crkva moli Božju pomoć u raznim potrebama, a po zaslugama Isusa Krista i zagovoru svetaca.

Blagoslov grla u zagrebačkoj župi sv. Blaža

Blagoslov grla u zagrebačkoj župi sv. Blaža

Župnik in solidum u zagrebačkoj župi sv. Blaža vlč. Anđelko Katanec predvodio je jednu od triju jutarnjih misa u župnoj crkvi na svečevu svetkovinu u srijedu, 3. veljače. U propovijedi je vlč. Katanec opisao život svetog Blaža koji je u IV. stoljeću umro mučeničkom smrću braneći svoju vjeru.

Vlč. Katanec ispričao je nekoliko legendi vezanih uz život sv. Blaža. U tim je legendama taj svetac branio siromašne i potlačene. Upravitelj tog područja na kojem je djelovao biskup Blaž zatvorio ga je jer se Blaž nije htio pokloniti poganskim bogovima i raznim ga je mučeničkim tehnikama pokušavao izmoriti te ga je na više načina pokušavao ubiti.

“Prije nego što je Blažu odrubljena glava, on se glasno pomolio da svima kojima se razboli grlo, a koji pred Bogom zazovu njegov zagovor, molitve budu uslišane. Iznad njega se pojavilo svjetlo i začuo se glas: ‘Ja sam Bog koji te dosad proslavio i svoju će milost dijeliti onima koji budu slavili tvoju uspomenu.’ Tako je sv. Blaž mučeništvom pokazao svoju ljubav za Krista”, istaknuo je vlč. Katanec. Nakon mise bio je blagoslov grla te je su se vjernici mogli pomoliti pred izloženom relikvijom sv. Blaža.

Relikvija sv. Blaža u istoimenoj zagrebačkoj župi

Crkva lik sv. Blaža vjernicima nudi ne samo kao zaštitnika od bolesti grla i svakog drugog zla, već kao uzor vjernosti Isusu Kristu i u najvećim nevoljama te kao primjer kršćanskog služenja bližnjemu.

Sveti Blaž ili Vlaho život je završio mučeničkom smrću 317. godine. Odrubljena mu je glava koja se kao najdragocjenija relikvija od 972. godine čuva u Dubrovniku kojemu je i zaštitnik 1049 godina. 

Svečano pontifikalno misno slavlje u Dubrovniku na svetkovinu sv. Vlaha 3. veljače ispred katedrale Gospe Velike i uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera predslavio je donedavni dubrovački biskup, a sada apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije i riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić. „U brojnim čudesnim legendama koje pripovijedaju o njegovu životu zrcali se njegova ljubav za ljude. Vidi se ona i u njegovu geslu: ‘Radije biti koristan nego vladati.’ Naposlijetku, vidi se u njegovu mučeništvu u kojem je ljubav prema Isusu Kristu bila jača od nagona za očuvanjem vlastitog života“, poručio je mons. Uzinić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja