Budi dio naše mreže

Pretpremijera dokumentarnog filma "Alojzije Viktor Stepinac" o životu zagrebačkog nadbiskupa blaženog kardinala Alojzija Stepinca održana je u četvrtak, 7. veljače u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu. Riječ je o dokumentarnom filmu redatelja Nevena Mihaela Dianeževića te urednika i scenarista Nike Kostanića.

/ mp

Na zatvorenoj pretpremijeri u organizaciji Nadbiskupijskog pastoralnog instituta i Hrvatske radiotelevizije sudjelovali su autori filma, njegovi protagonisti te uzvanici.

Varaždinski biskup Josip Mrzljak govoreći na pretpremijeri filma istaknuo je kako je prošlo puno vremena od života kardinala Alojzija Stepinca te se nada kako će ovaj film dati jedno novo svjetlo.

Biskup Mrzljak na pretpremijeri filma

“Izgovoreno je puno kleveta i laži na račun hrvatskog blaženika. Te laži su se širile desetljećima za vrijeme komunističkog sustava. Potrebno je to sve razotkriti i govoriti istinu. Teško to ide jer puno se dosad naslagalo o tom vremenu i tom čovjeku”, istaknuo je biskup Mrzljak.

Nadodao je kako je i papa Franjo poručio kako se nada da će se što prije rasvijetliti istina o blaženom Stepincu kako bi ga se proglasilo svetim.

“Vjerujem kako će i ovaj film u tom smjeru još više biti svjetlo onoga vremena, ali i vremena do danas”, poručio je varžadinski biskup Josip Mrzljak.

Urednik i scenarist Niko Kostanić zahvalio je svim suradnicima u filmu koji sadrži dokumentarne i igrane scene.

“Što se tiče samog sadržaja filma koji se bavim čitavim životom kardinala Stepinca, temeljno pitanje filma je li blaženik mogao napraviti više za vrijeme Drugog svjetskog rata te je li mogao spasiti više ljudi”, poručio je Kostanić.

Dokumentarni film “Alojzije Viktor Stepinac” bit će prikazan u nedjelju, na Stepinčevo, u 20.05 na Prvom programu HTV-a.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja