Budi dio naše mreže

Proslava blagdana Male Gospe i Dana grada Solina završila je u četvrtak 8. rujna svečanim popodnevnim misnim slavljem koje je na Gospinom Otoku predvodio vojni ordinarij u RH Jure Bogdan u koncelebraciji sa splitsko-makarskim nadbiskupom i metropolitom Draženom Kutlešom, hvarskim biskupom Rankom Vidovićem, generalnim vikarom mons. Franjom-Frankopanom Velićem, župnikom župe Gospe od Otoka don Antom Čotićem i ostalim svećenicima.

/ md

Prije spočetka euharistijskoga slavlja riječ pozdrava uputio je nadbiskup Kutleša pozdravivši sve nazočne, posebno predvoditelja slavlja biskupa Bogdana, biskupa Vidovića i župnika Čotića. Pozvao je nazočne da otvore svoja srca Bogu u molitvi te da Mariju punim pouzdanjem mole za zagovor.

Je li naše društvo spremno primiti kolijevke u svoju sredinu? Što se to dogodilo u svijesti i savjesti našeg čovjeka da se zatvara životu?

Biskup Bogdan osvrnuo se na početak školske godine, kada na osobit način razmišljamo o novim kolijevkama u našim domovima, u našemu društvu. „Nova školska godina počela je za malo više od 460 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola. Nikada manje prvašića kao ove godine: oko 4000 manje prvašića u odnosu na prethodne godine. Demografski pad je strašan, upravo dramatičan.“ Upozorio je na višeslojnost problema te upitao: „Je li naše društvo spremno primiti kolijevke u svoju sredinu? Što se to dogodilo u svijesti i savjesti našeg čovjeka da se zatvara životu? Što se to dogodilo da se sustavno promiče kultura smrti naspram kulture života? Što se to dogodilo da se u većinski deklarativno katoličkom narodu podržavaju zakoni protivni ljudskoj naravi, pobačaju, sprječavanju začeća?! Što nam je činiti?“

Proslava Male Gospe u Solinu / Foto: Silvana Burilović Crnov

Upozorio je da prava duhovna obnova počinje od obitelji, a ona je najugroženija i najviše na udaru. Obitelj je „mjesto u kojem se novi život ne samo rađa nego i prihvaća kao Božji dar“. Crkveno učiteljstvo posljednjih desetljeća posebnu pažnju posvećuje obitelji. Papa Franjo u apostolskoj pobudnici o ljubavi u obitelji Amoris laetitia (Radost ljubavi) snažno nas podsjeća na riječi svetog Ivana Pavla II. Obitelj je ‘put Crkve’. „Ljubav koja se živi u obiteljima nepresušni je izvor snage za život Crkve.“

Kolijevka u obiteljskom domu jamstvo je budućnosti našega naroda! Samo kolijevke u našim domovima jamče nam budućnost. Bez njih naša Domovina postaje pustinjom.

Biskup podsjeća da Crkva iznoseći katoličko viđenje o obitelji, roditeljstvu i odgoju djece, „želi bistrim pogledom Evanđelja doprinijeti općoj društvenoj obnovi kako bi naši međuljudski odnosi na svim razinama i naša budućnost bili obilježeni istinskim vrjednotama. U vrijeme Domovinskoga rata imali smo svoj san o slobodnoj zemlji Hrvatskoj u kojoj će vladati pravednost, mir i blagostanje. Taj san nije iluzija. Postaje stvarnost u svakom našem djetetu kojega s ljubavlju prihvaćamo i odgajamo. Kolijevka u obiteljskom domu jamstvo je budućnosti našega naroda! Samo kolijevke u našim domovima jamče nam budućnost. Bez njih naša Domovina postaje pustinjom”, kazao je biskup.

Proslava Male Gospe u Solinu / Foto: Silvana Burilović Crnov

Proslava Male Gospe u Solinu / Foto: Silvana Burilović Crnov

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja