Budi dio naše mreže

Betlehemsko svjetlo mira ovih dana dolazi u sve kutke Republike Hrvatske, a u ponedjeljak je stiglo i u prostore Hrvatskog katoličkog radija. U HKR-ovoj emisiji "Aktualno" koju je uredila i vodila Diana Tikvić gosti su bili Alen Konjević iz Saveza izviđača Hrvatske i Višnja Sremić, predsjednica Odreda Izviđača Savski gaj Zagreb.

/ Filip Ećimović

Od prvog dolaska svjetla mira u Hrvatsku prošlo je 26 godina. Ono je simbol Božića, u Bibliji simbolizira dolazak Isusa, a njegovim rođenjem je bio obećan mir svim ljudima dobre volje. Paljenje i dijeljenje svijetla potiče ljude da dijele mir jedni s drugima.

Alen Konjević i Višnja Sremić / Foto: Ante Peran

Kako bi preuzeli Betlehemsko svjetlo mira, više od 200 izviđača iz Hrvatske prisustvovalo je tom događaju u Linzu u Austriji, a među njima je bila i Višnja Sremić:

“Svake godine je to drugačije, na drugačiji način se priprema, drugačiji je moto, drugačija poruka mira. Događaj preuzimanja svijetla uvijek se upriličuje u drugoj crkvi. Ovo je bilo prvi put da se to odvilo u Linzu gdje je ideja i Betlehemskog svjetla začeta.”

Podsjetimo, Betlehemsko svjetlo mira je program započet u Austriji 1986. godine u sklopu dobrotvorne misije za djecu s teškoćama i osobe u potrebi. Proširio se u više od 20 zemalja u Europi, kao i u Americi.

Na božićnu večer 1986. godine u emisiji austrijske televizije “Licht uns Dunkel” u kojoj ljudi pomažu jedni drugima, jedna je gledateljica odlučila kao zahvalu darovateljima pokloniti svjetiljke umjesto poklona. Tako se razvila ideja koja je prihvaćena u mnogim zemljama Europe: ideja Betlehemskog svjetla mira. Od tada na prvu nedjelju došašća, predstavnik austrijskih izviđača u špilji Kristova rođenja u Betlehemu pali svjetlo i austrijski izviđači iz Betlehema ga nose u Beč.

Alen Konjević je rekao da je ovo jedna od najdugovječnijih akcija u Savezu izviđača Hrvatske. Dolazak Betlehemskog svjetla je događaj za koji ni izviđači niti javnost ne gube interes.

Betlehemsko svjetlo mira na HKR-u / Foto: Ante Peran

Betlehemsko svjetlo pali u štalici Isusova rođenja i ono je simbol Kristova rođenja, na neki način Božić dolazi prije Božića.

Konjević je naglasio da svjetlo ima višestruku simboliku: “Isus je svjetlo ljudskom rodu, Isus je poruka mira koju mi slikovito donosimo svakome u obliku Betlehemskog svjetla. Ovo je prilika da se izviđači povežu s lokalnom zajednicom, da se uđe u župe i podijeli ova poruka mira.”

“Darujmo jedni drugima osmijeh ili svjećicu, jer ta svjećica svojim plamenom može upaliti one tri koje su nam se  ugasile”, pozvala je Sremić i dodala: “Zadržimo tu svjećicu za mir i za blagoslov”.

Betlehemsko svjetlo se iz hrvatskih katedrala širi u župe diljem Hrvatske, a župljani ga mogu ponijeti u svoje domove i obitelji. Kao i njegovi prethodnici sv. Ivan Pavao II. i papa u miru Benedikt XVI., i papa Franjo prima betlehemsko svjetlo mira koje je od svjetovnoga događaja vrlo brzo postalo i simbol Božića i naše su ga crkvene zajednice vrlo rado prihvatile.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja