Budi dio naše mreže

U Martinšćici je 2005. godine kupljena župna kuća koja je bila stara i neuseljiva. Istu smo očistili i uredili omogućivši na dva kata prostor s dvadesetak ležajeva za besplatan boravak obitelji iz Slavonije. Prioritet uvijek imaju obitelji koje nisu nikada bile ovdje i obitelji s troje ili više djece.

/ Filip Ećimović

Proteklih 13 godina Caritas Biskupije Krk organizira ljetovanje za obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije. U naselju Martinšćica prostranog zaljeva na zapadnoj obali otoka Cresa obitelji slabijeg imovinskog stanja ljetuju besplatno, a od ove godine Caritas Krčke biskupije poziva vlasnike privatnog smještaja na području biskupije da daruju svoj prostor na nekoliko dana obitelji iz Slavonije.

Za Hrvatsku katoličku mrežu o novom projektu razgovarali smo s Robertom Brozićem, koordinatorom projekata Caritasa Krčke biskupije. Brozić je objasnio da se u projektu “Prijatelji s mora” želi ponuditi iznajmljivačima privatnog smještaja priliku da prime jednu obitelj iz Slavonije besplatno. To bi bila obitelj koja si ne može sama omogućiti odlazak na more, obitelj koja je socijalno ugrožena ili slabijeg imovinskog statusa.

“Inicijativa Prijatelji s mora nastala je iz jednog drugog projekta koji proteklih 13 godina provodimo u suradnji s Caritasom Đakovačko-osječke nadbiskupije”, ističe koordinator projekata Caritasa Krčke biskupije i dodaje da je u Martinšćici je 2005. godine kupljena župna kuća koja je bila stara i neuseljiva. “Istu smo očistili i uredili omogućivši na dva kata prostor s dvadesetak ležajeva za obitelji iz Slavonije. Prioritet uvijek imaju obitelji koje nisu nikada bile ovdje i obitelji s troje ili više djece. To iskustvo nam svake godine rađa novim plodovima”, kaže naš sugovornik.

Brozić se prisjetio kako je prošlo ljeto na besplatnom odmoru bila baka s trojicom unuka, trojicom dječaka s posebnim potrebama. U osvrtu na ljetovanje baka je rekla da su za nju i njezine unuke to bili najljepši dani u životu. “Takva priča nikoga ne može ostaviti ravnodušnim i teško je prenijeti emocije prepričavajući događaje”, kaže Božić. “Nerijetko nam ljudi svjedoče kako djeca danima ne spavaju zbog uzbuđenja i iščekivanja. Na krilima tih pozitivnih iskustava htjeli smo ponuditi takav doživljaj i iznajmljivačima koji se žele uključiti u ovaj projekt.”

Projekt je usmjeren na iznajmljivače privatnog smještaja koji imaju mogućnost ponuditi svoj prostor. Važno nam je da navedu točan termin u kojem je smještaj dostupan, kapacitet smještaja i do kada treba potvrditi rezervaciju istog.

Prošlo ljeto je u Martinšćici bilo 18 obitelji, a osam obitelji unatoč potvrdama nije bilo moguće smjestiti zbog nedostatka prostora.

Zainteresirani mogu pronaći sve potrebne informacije na službenoj mrežnoj stranici Krčke biskupije. “Ovdje se obraćamo svim ljudima na području naše biskupije što uključuje otoke Cres, Krk, Rab, Lošinj i dio otoka Paga”, naglašava koordinator projekata Caritasa Krčke biskupije.

Govoreći o načinu prikupljanja informacijama o ljudima, obiteljima koji će koristiti ovu uslugu, Brozić je rekao da Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije šalje dopis na sve župe i prikuplja podatke o župljanima slabijeg imovinskog stanja. Uz preporuku župnog Caritasa obitelji se prijavljuju na ovaj projekt.

“Svaka osoba s iskustvom volontiranja i pružanja pomoći drugome može se poistovjetiti s nama koji to radimo svaki dan”, svjedoči Brozić i dodaje: “Ne znam kojim bih riječima opisao taj trenutak kad vidite koliko nekome znači pomoć koju ste pružili nesebično. Konkretno u ovom projektu možemo prepoznati jedno od sedam tjelesnih dijela milosrđa: “Putnika primiti, stranca primiti.

To djelo milosrđa mogu učiniti iznajmljivači, oni koji nude svoj smještaj, a Caritas Krčke biskupije je u svemu ovome samo posrednik.”

Brozić naglašava da u ovom projektu nije bitno samo to što će netko doći i doživjeti ljepote prirode. “Blagodati kojima smo okruženi su lijepe, ali nismo ih dobili svojom zaslugom. Bog nam je dao te ljepote koje želimo i trebamo podijeliti s drugima. Susret između onoga koji dolazi i onoga koji nudi smještaj je trenutak obogaćenja za čovjeka”, kaže naš sugovornik.

“Dobrota je u svakom čovjeku jer je svaki čovjek po naravi lijep, dobar i istinit. Ako si to svatko posvijesti i prizna, ako dozvoli da ta dobrota izađe iz njega, bit će sretan i bogat čovjek na zemlji”, ističe koordinator projekata Caritasa Krčke biskupije.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja