Budi dio naše mreže

Duhovno zvanje u zrelim godinama bila je tema Argumenata Hrvatskoga katoličkog radija u utorak o kojoj su govorili vlč. Jakov Rađa, povjerenik za pastoral duhovnih zvanja i promotor kršćanskog poziva Zagrebačke nadbiskupije te dvojica svećeničkih kandidata, fra Siniša Pucić, franjevački i Neven Pejić, salezijanski kandidat. Tijekom razgovora obojica su svjedočili svoje životne putove sazrijevanja u donošenju svoje odluke da postanu svećenici, a vlč. Rađa pak je pojasnio zadaću povjerenika i promotora u nadbiskupiji.

/ ks

Fra Siniša Pucić

Završivši Teološki fakultet fra Siniša Pucić radio je kao novinar punih 14 godina i bio angažiran na području franjevačkog svjetovnog reda kao vjernik laik. Iako je u novicijat ušao s nepunih 36 godina, njegov cijeli život do tada bio je povezan s Crkvom i vjerom, započevši s ulaskom u franjevačku mladež s 18 godina. Već tada postavljao si je pitanja poput: kuda ide, što želi postati, poziva li ga Gospodin na posvećeni život ili na život u obitelji u svijetu.

“Obiteljska situacija mi je bila jedan od najvećih utega da pričekam još koju godinu, teško mi je bilo ostaviti majku i situaciju u kojoj sam potreban, a ne osvrnuti se unazad”, naglasio je.

Kako je rekao, Gospodin je to posložio i doista se pobrinuo za ono što on ne može. Iskreno svjedoči da mu je svaki dan od ulaska u novicijat do dana današnjeg jedan kamenčić u Božjem mozaiku njegova života, jedno ispunjenje na putu.

“Trebaju se posložiti neke stvari u životu, ono što čovjek ne može, Bog slaže”, poručio je fra Siniša.

Svećenički kandidat Neven Pejić započeo je svoj put kada je upoznao don Bosca u salezijanskoj župi Marije pomoćnice u Rijeci pomalo i nesvjestan tog početka s obzirom na svoju tadašnju srednjoškolsku dob. Božjom providnošću upisao se u Salezijansku klasičnu gimnaziju gdje se uključio u rad s mladima kao animator, aktivni član salezijanske mladeži gdje je upoznao živoga Isusa.

Neven Pejić

Već kao srednjoškolac odlučio je postati vjeroučitelj. Kao odrasla osoba vidio se kao angažirani obiteljski čovjek laik vjeroučitelj. Tijekom studiranja javilo se razmišljanje o duhovnom zvanju uz neizbježne borbe i lomove u njegovoj nutrini. Nakon završetka fakulteta Božja providnost zadržala ga je u istoj gimnaziji koju je pohađao kao srednjoškolac no sada u ulozi vjeroučitelja, što je potrajalo dvije godine. Kroz rad s učenicima Krist je budio u njemu čežnju da mu preda svoj život u potpunosti i krene za Njim bez osvrtanja unazad.

“Ja ću se ostvariti kroz mistični brak sa Bogom gdje jednostavno kada ima ljubavi žrtve nisu problem, one su lagane, nisu problem, mi (svećenici) ćemo živjeti jedno duhovno očinstvo. Ljubiti Krista, služiti Kristu, nema ništa iznad toga.Tek kad krenemo za Njim onda vidimo koliko je to ispunjenje”, naglasio je Pejić.

Vlč. Luka Rađa

Vlč. Jakov Rađa istaknuo je kako je temeljna postavka naše vjere da svaki kršćanin ima, odnosno svaka osoba ima dva poziva.

“Jedan je zajednički svima nama, onaj kršćanski koji imamo po krštenju i on je poziv na jedan radostan, ispunjen život. Bog želi da budemo sretni da živimo u ljubavi prema Bogu i prema bližnjima. Kada jednom osoba upozna taj poziv i počne ga živjeti, koji je cjeloživotni put, onda se postavlja pitanje kako živjeti taj kršćanski poziv i tu onda možemo govoriti o duhovnom zvanju ili o obiteljskom pozivu”, kazao je vlč. Rađa.

Kako je objasnio, uloga povjerenika za pastoral duhovnih zvanja i promotora kršćanskoga poziva Zagrebačke nadbiskupije jest da bude na raspolaganju mladićima i djevojkama koji razmišljaju o duhovnome pozivu.

“Sazrijevanje tog poziva u nutrini osobe danas više nije toliko u obiteljskom kontekstu, koliko u kontekstu jedne kršćanske zajednice. Obitelj ponekad čak može biti i prepreka ostvarenju tog poziva, a zadaća Crkve danas je da prati mladu osobu na tom putu sazrijevanja njezine odluke želi li živjeti obiteljskim ili posvećenim životom kao redovnik odnosno kao svećenik.”

“Božje vrijeme ne treba niti požurivati niti usporavati i treba gledati od osobe do osobe”, poručio je vlč. Rađa.

No, pojašnjava kako treba biti svjestan isto tako da je potrebno staviti se u ruke Crkve i dopustiti Crkvi da formira svoje svećenike i da je potrebno ući u jedan način života koji svećeništvo pretpostavlja, a da bi se u taj način moglo ući sigurno je da je od koristi ući što ranijje u što ranijoj životnoj dobi kako bi se čovijek mogao što lakše pripremiti za tu službu.

Prema njegovim riječima, zreli kršćanski život podrazumijeva uvijek život u nekom od poziva koje Crkva prepoznaje kao putove do svetosti svake osobe.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja