Budi dio naše mreže

U Argumentima Hrvatskoga katoličkog radija razgovaralo se o najavljenoj reformi zdravstva. Naime, pružanje kvalitetnih zdravstvenih usluga i očuvanje zdravlje građana jedno je od najvažnijih uloga svake države. No za to je potreban dostupan, učinkovit i financijski održiv javnozdravstveni sustav, što u Hrvatskoj nije slučaj. Sve vlade i ministri zdravstva do sada pokušali su provesti reformu zdravstvenog sustava, ali sve je ostalo na pokušaju ili parcijalnim mjerama. Što bi trebalo promijeniti da bi sustav postao financijski održiv te učinkovit i dostupan građanima, pokušali su odgovoriti dr. Boris Ujević, dopredsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika, dr. Vjekoslava Amerl Šakić iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine te Jasna Karačić, predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata.

/ Daniela Dujmović Ojvan

Prvi prijedlozi reforme kao što je centralizacija bolnica, odnosno prelazak općih i specijalnih bolnica sa županijskog u državno vlasništvo, izazvalo je niz negativnih reakcija. Dr. Boris Ujević upozorio je pak kako nije bitno tko će upravljati, nego da upravljanje zdravstvenim ustanovama bude, za promjenu, kvalitetno. „Svi samo govore o troškovima liječenja i dugovima bolnica, ali nas liječnike kao i naše pacijente prije svega zanima da oni dobiju vrhunsku zdravstvenu uslugu, a ne koliko će ona koštati”, rekao je dr. Ujević te dodao kako se kod nas ne prate ishodi liječenja. Upozorio je i na nedostatak liječnika u bolničkom sustavu te pojasnio kako se prema broju prekovremenih sati koje odrade može točno izračunati da ih nedostaje barem dvije tisuće. Boji se i da će i ova reforma zdravstva ostati samo na pokušaju jer za tako zahtjevan zahvat koji ne smije ovisiti o promjeni vlasti nema političkog konsenzusa.

„Svi samo govore o troškovima liječenja i dugovima bolnica, ali nas liječnike kao i naše pacijente prije svega zanima da oni dobiju vrhunsku zdravstvenu uslugu, a ne koliko će ona koštati.”

Vjekoslava Amerl Šakić iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine istaknula je kako su domovi zdravlja zaostali i nisu postali polikliničko-specijalistička zdravstvena zaštita kako je bilo zamišljeno te su liječnici primarne zdravstvene zaštite prisiljeni slati pacijente na preglede u bolnicu, jer im isti nisu dostupni u domovima zdravlja. Upozorila je i na gorući problem nedostatka liječnika ne samo u bolničkom sustavu, nego i u obiteljskoj medicini. „Nas otprilike šest stotina za pet godina odlazi u mirovinu. Mladi pak bježe kada vide koji je kaos u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te da neće dobiti ambulantu. Odlaze ili u bolnički sektor ili još gore, u inozemstvo, tako da da sve što smo uložili u njih, poklanjamo drugim zemljama”, naglasila je dr. Amerl Šakić.

„Otprilike šest stotina obiteljskih liječnika za pet godina odlazi u mirovinu. Mladi pak bježe kada vide koji je kaos u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te da neće dobiti ambulantu. Odlaze ili u bolnički sektor ili još gore, u inozemstvo, tako da da sve što smo uložili u njih, poklanjamo drugim zemljama.”

I Jasna Karačić smatra kako će i ova najavljena reforma zdravstva ostati samo na pokušaju kao i sve prethodne. No, ako se kojim slučajem i krene u korjenite promjene, predsjednica Udruge za promicanje pacijente smatra da se za građane ništa neće promijeniti na bolje. „Zapravo, velika je bojazan da će reforma rezultirati smanjenjem prava osiguranika odnosno pacijenata.”

“Velika je bojazan da će reforma rezultirati smanjenjem prava osiguranika odnosno pacijenata.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja