Budi dio naše mreže

O učinku posta na zdravlje duše i tijela u HKR-ovoj emisiji "Argumenti" u utorak, 7. ožujka, govorili su promotor za duhovna zvanja p. Mislav Skelin, SJ, nutricionistkinja Andreja Čondor i student Juraj Toplak. Emisiju uredio i vodio Branimir Gubić.

/ mp

Govoreći o postu, p. Mislav Skelin naglasio je kako mnogi pod postom podrazumijevaju nemrs, ali nemrs je odricanje od mesa i jede se više obroka, a post podrazumijeva jedan obrok dnevno te se dopuštaju dva manja. Kako je naglasio, ne postoji određena stroga forma kako postiti i na taj način se sprječava formalizam.

“Treba reći i još kad je post obvezan uz koji uvijek ide i nemrs, to je Čista srijeda i Velika petak, a nemrs je obvezatan na korizmene petke kao i na petke kroz godine”, istaknuo je p. Skelin.

Objasnio je također da vjernici poste jer je nama ljudima hrana nešto važno.

“Mi se uz hranu družimo i okupljamo. Imamo izuzetno razvijena osjetila okusa i mirisa i zbog toga je naš odnos prema hrani važan, čak i dramatičan. A sve to što se uz hranu možemo okupljati i slaviti te u njoj uživati je Božji dar. Međutim, u ovom svijetu gdje smo mi, pa i onog našeg pada u istočni grijeh, vrlo je lako doći do poremećaja u našem odnosu prema dobrom i nekada možemo dati stvarima važnost koju njima ne pripada. Primjerice, uživanje u hrane možemo pretvoriti u centar našeg života što nije dobro te se po tome poremetio naš duhovni život. Kad prakticiramo post i nemrs, oni su put prema urednosti i boljem odnosu prema Bogu koji je uvijek zadnja svrha našeg života te dolazi ljubav prema ljudina kao povećanju poštivanje prema vlastitoj osobi i zdravlju”, poručio je p. Mislav Skelin.

Da je post kao regulacija težine danas postao popularniji od dijeta, istaknula je nutricionistkinja Andreja Čondor.

“Ljudi su primijetili da post ima mnoge zdravstvene benefite, a kad se uzme duhovni aspekt posta, može se govoriti o jednoj cjelini koja koristi nama ljudima. Kad se govori o medicinskom postu, koristi se termin o intermitentnog posta, a što znači isprekidani post, odnosno povremeno uzimanje hrane i povremeno neuzimanje hrane u određenom vremenskom intervalu koji čovjek bira. Najpopularniji post je  8:16, odnosno kroz 8 sati uzimamo hranu, a tijekom 16 sati postimo. Postoji i varijacija kada se 5 dana hranimo, a 2 dana vršimo restrikciju hrane. Također postoji i varijanta kada se 6 dana jede, a 1 jedan dan u tjednu posto, a to je povezano s vjerskim metodama posta”, naglasila je Čondor.

O duhovnom iskustvu posta govorio je student Juraj Toplak koji je još u srednjoj školi postio zajedno s obitelji, a danas posti redovito, kroz cijelu godinu.

“Vjerujem kako postom potiskujemo ono fizičko, a pojačavamo ono duhovno, smanjivanjem tjelesnog. Danas mi je puno lakše postiti nego prije. Smatram da sam dobio milost da mi nije fizički teško postiti. Posebno mi zna biti teško kad radim u vrtu ili vinogradu, ali izdrži se”, naglasio je Toplak nadodavši kako je najveće zadovoljstvo posta da ga je naučilo strpljivosti i većoj ljubavi prema bližnjima.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja