Budi dio naše mreže

O nužnosti odlučnoga odbacivanje svakoga nasilja u ime Boga, bilo je riječi u emisiji „Argumenti“ HKR-a u četvrtak 5. studenoga urednika i voditelja Ivana Taševa, a uz niz aktualnih napada u Austriji i Francuskoj te izraza netrpeljivosti diljem Europe. Vodi li ograničavanje vjerskih sloboda prema sukobima, širi li se radikalizacija Europom, kakav bi odgovor na to trebale pružiti vjerske zajednice – bila su pitanja o kojima su govorili gosti „Argumenata“.

/ it

Sukob civilizacija ili neznanja?

Tomislav Kovač

Jedan od problema koji su doveli do dramatičnih napada prošlih tjedana u Europi dr. Tomislav Kovač s zagrebačkoga Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta vidi u dugoročno neosmišljenoj imigrantskoj politici u većini zemalja zapadne Europe: Francuskoj, Njemačkoj i Engleskoj. „Postoje u Europi područja, predgrađa i četvrti velikih gradova gdje bijelac, Francuz ili Nijemac ne smiju ući, gdje postoje kodeksi ponašanja. Mnogi govore o prešutnoj islamizaciji Europe u negativnom smislu riječi. Ovaj diskurs prije pet godina bio bi kvalificiran kao islamofobni i ksenofobni, no danas tu činjenicu svi uviđaju u Francuskoj i postaje društveni problem s kojim se politika treba suočiti“, kazao je dr. Kovač.

Umjesto o sukobu civilizacija, dr. Kovač radije govori o sukobu neznanja te ističe nužnost edukacije – od škole do medija, budući da će – prema njegovom mišljenju – religijsko pitanje biti središnja tema 21. stoljeća. Dodao je i kako je potrebno graditi bratstvo, ali ono „ne pada s neba, treba ga graditi u susretima, dijalogom i zajedničkom suradnjom“.

Nasilje nema naciju ni religiju

Mevludi ef. Arslani

Zamjenik zagrebačkoga muftije Mevludi ef. Arslani govorio je o važnost institucionaliziranogadijaloga predstavnika islama s državnim institucijama, a to nije slučaj u Francuskoj. Nasilje i terorizam nemaju naciju ni religiju – kazao je kada Arslani, a osvrćući se na temu nevjerstva istaknuo je kako Kuran kada govori o poganstvo prije svega misli na nevjernike kod Arapa prije pojave islama.

„Ekstremizam, fundamentalizam ni terorizam nisu pojave koje su došle s islamom. Teroristi koji su izvršavali zlodjela na tlu Europe, ali i u muslimanskim zemljama s uzvikom ‘Allahu Akbar’ žele sebe identificirati da rade nešto u ime Boga. No, ne postoji ubijanje u ime Boga“, kazao je Arslani.

Naći zajednički jezik

Dragutin Matak

Da slučajevi napada imaju svoju povijest i kontekst, upozorio je dr. Dragutin Matak, profesor teologije na adventističkom učilištu i tajnik Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj. „Postoje kulturološki, i vjerski, i gospodarski, i politički elementi utkani u sve ovo što se događa. Vjernici lako i brzo okrivljuju sekularizam za ono što se događa, govori se o sekularističkom napadu na vjerske vrijednosti. No važno je da vjere nađu zajednički jezik i imaju zajedničko nastojanje, tamo gdje se gradi mir među vjerskim zajednicama neće biti problema“, kazao je dr. Matak i pozvao na zbližavanje na vjerskom polju.

„Ne moram prihvatiti vjerovanje svojega susjeda, ali kršćanska dužnost i obveza jest da ga uvažavam kao vjernika. Kada nađemo dodirne točke za naše ljudsko dostojanstvo, mnogo je lakše međusobno komunicirati“, zaključio je dr. Matak.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja