Budi dio naše mreže

Prošle godine 8. listopad obilježavao se kao Dan neovisnosti, a ove kao spomendan Hrvatskog sabora. Važan događaj za hrvatsku srednjovjekovnu povijest dogodio se i 8. listopada 976. godine. Tog je dana umrla kraljica Jelena Slavna, a 100 godina kasnije, također 8. listopada, u Solinu je za kralja okrunjen Dmitar Zvonimir - kralj Hrvatske i Dalmacije.

/ vž

U spomen na najomiljeniju hrvatsku vladaricu, Jelenu Slavnu, te jednog od najvećih hrvatskih kraljeva, kralja Zvonimira, u u Solinu i Klisu u četvrtak 8. listopada održat će se manifestacija “Krunom hrvatskih vladara”. Scenski prikaz oživljene povijesti vodi nas u drevno doba srednjovjekovne Hrvatske, a održat će se na tri značajna starohrvatska arheološka lokaliteta: uz ostatke crkve Sv. Stjepana na Gospinu otoku, uz ostatke crkve Sv. Petra i Mojsija te na kliškoj tvrđavi, nekadašnjem dvorcu vladarske kuće Trpimirovića.

Foto: Facebook

Ovogodišnja manifestacija “Krunom hrvatskih vladara” započinje u 16 sati svečanim mimohodom povijesnih postrojbi iz Knina, Pakoštana, Klisa i Brača od Gospina otoka i mjesta ukopa kraljice Jelene u Solinu uz rijeku Jadro do ostataka krunidbene bazilike sv. Petra i Mojsija („Šuplja crkva“). Potom će sudionici na tom lokalitetu uprizoriti i krunidbu kralja Zvonimira iz posljednje četvrtine XI. stoljeća.

Foto: Facebook

Manfestaciju već petu godinu organiziraju povijesne postrojbe „Kliški uskoci“ i udruga studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ u okviru projekta arheološkog turizma „Regnum Croatorum“. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja