Budi dio naše mreže

Među narodom se spominje biskupovo proročanstvo neposredno prije smrti u kojem je svakom mučitelju prorekao kako će umrijeti, te su prema svjedočanstvima svi mučitelji umrli u strašnim mukama.

/ mdj

U petak je pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško predvodio euharistijsko slavlje u župnoj crkvi BDM od Sedam Žalosti u Velikom Trgovišću prigodom 79. obljetnice smrti biskupa Carevića.

Umirovljeni dubrovački biskup mons. Josip Maria Carević, koji je od 1929. do 1940. upravljao dubrovačkom biskupijom, posljednje godine života proveo je na pastoralnom radu u Hrvatskom zagorju. Od prosinca 1943. djelovao je u župi Veliko Trgovišće, točnije u filijali Majke Božje Snježne na Strmcu, a stanovao je u selu Vižovlje, donosi portal vigilare.

Krajem rata biskup Carević htio se vratiti u Zagreb, ali su ga partizani spriječili u tom naumu.

Prema informacijama do kojih je došao Mirko Ivanjek, a objavio ih je u knjizi „Veliki petak 1945. Biskup Josip Maria Carević: Život za narod, smrt u ime naroda“, partizani su umirovljenog biskupa pretukli, zatvorili u svinjac, odrezali prst, razbili zube, odrezali genitalije te ga ubili u šumi. Kao mjesto smrti navodi se lokalitet Pluska, šuma Pušava.

Među narodom spominje se biskupovo proročanstvo neposredno prije smrti u kojem je svakom mučitelju prorekao kako će umrijeti, te su prema svjedočanstvima svi mučitelji umrli u strašnim mukama.

Tadašnji župnik župe BDM od Sedam Žalosti u Velikom Trgovišću, vlč. Matija Horvat, u Spomenici župe za 1945. zapisao je: „Na dan 7 žalosti B.D. Marije odveden je biskup Dr. J. Carević iz Vižovlja. Ne zna se za njegovu sudbinu“.

Prije liturgijske reforme, po starom kalendaru, postojao je blagdan Majke Božje Žalosti (15. rujna), ali i spomen Sedam Žalosti BDM. Taj spomen bio je na Žalosni petak prije Cvjetnice.

Ono što je teško za povjerovati jest da se niti nakon 79 godine ne zna za grob biskupa Katoličke crkve.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja