Budi dio naše mreže

U organizaciji Udruge Ekosspiritus iz Samobora održan je, u Samoborskom gorju, 72. Planinarski križni put pod geslom: Žedan sam! (Iv 19,28) na dionici puta Sveta Marija Okićka - Kotari - Poljanice - Kovinšćica - Oštrc - Rude - Mali Lipovec - Cerina.

/ mk

Hod je započeo u hodočasničkoj crkvi Svete Marije Okićke u Novom Selu Okićkom gdje su sedamdesetak sudionika pohoda dočekali župljani predvođeni svojim župnikom Nikolom Sanjkovićem i vjeroučiteljicom Katarinom Pučar nudeći doručak svim sudionicima. Vjeroučiteljica Katarina pripremila je prezentaciju o drevnoj župi i meditaciju kojom je svim sudionicima najavljen bogat duhovni sadržaj pohoda.

Dok su išli putevima, cestama, šumarcima, livadama, brdima i dolinama, selima i mjestima Samoborskog gorja zastali su kod četrnaest sakralnih objekata razmatrajući Muku Gospodina Krista, a postaje su u trenu stvarali sami sudionici poticajima koje je nudio moderator susreta vjeroučitelj Radovan Librić. Kod svake postaje uvodne riječi bile su Kristove, one poznate s križa: “Žedan sam”, a nastavak su predlagali sudionici ovisno o sadržaju postaje križnog puta, npr. žedan sam tvoje svetosti ili tvoga uskrsnuća ili tvoje žrtve…

Foto: Radovan Librić

U župi Kotari glasovitu baroknu župnu crkvu sv. Leonarda predstavio je mjesni župnik vlč. Darko Banfić koji je hodočasnike dočekao s poticajnim riječima, ali i okrjepom. U župi sv. Barbare u Rudama slavljena je euharistija u večernjim satima a predslavio ju je preč. Vlado Razum, rektor kapele Corpus Domini iz Zagreba. Potaknuo je sve prisutne na „žeđ za Gospodinom“.

Noćilo se u župi Rude u velikoj sportskoj dvorani a nedjeljni hod započeo je molitvom XI. postaje u župnoj crkvi gdje je župnik Banfić koji upravlja i ovom župom ispripovjedio povijest ove „rudarske“ župe i njene zaštitnice sv. Barbare.

Foto: Radovan Librić

Unatoč kiši hodočašće je nastavljeno prema Cerini u župi Duha Svetoga u Noršić Selu gdje su članovi Udruge Ekosspiritus pripremili ručak za sve sudionike. Euharistiji je prethodila kateheza koju je moderirao vjeroučitelj Librić, a tema je bila “Pustinja”. Katehezom je predstavio planove Bratovštine sv. Jakova apostola i Udruge Ekosspiritus koji su nakanili graditi pustinjačke kućice u koje će se moći članovi i prijatelji Udruge povući s vremena na vrijeme u osamu.

Završno euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Duje Kurtović, župnik iz župe sv. Franje Ksaverskog iz Karlovca. Svoju homiliju izrekao je na temelju nedjeljnih čitanja u kojima se spominje Gora. Naglasio je važnost sudjelovanja na nedjeljnim euharistijama. Posebno emotivno je govorio o proteklim susretima Planinarskog križnog puta koji su tisuće mladića i djevojaka mijenjali, učili ih ispravnoj duhovnosti planine i Puta. Uporište za takav govor našao je u prvom nedjeljnom čitanju proroka Izaije :“Ruka Gospodnja na ovoj gori počiva. ( Usp. Iz 25.). Propovjednik je potvrdio ono što su hodočasnici u ova dana živjeli, iskustvo zajedništva s Gospodinom u planini, gorju iznad Samobora.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja