Budi dio naše mreže

Mons. Slobodan Štambuk, umirovljeni hvarski biskup, u povodu 30. obljetnice biskupske službe u utorak 30. travnja u 10 sati u hvarskoj katedrali sv. Stjepana I., pape i mučenika, predvodi zahvalno koncelebrirano euharistijsko slavlje.

/ ts

U svečanom misnom slavlju sudjelovat će dvanaest biskupa, među kojima i hvarski biskup Petar Palić koji na isti dan obilježava prvu obljetnicu biskupskog ređenja. Koncelebrirat će i svećenici Hvarske biskupije, a u slavlju će, uz vjernike, sudjelovati članovi hvarskih bratovština Sv. Križa i Sv. Nikole.

Ovoj obljetnici prethodilo je predstavljanje knjige mons. Štambuka „Poruke Božića i Uskrsa“ koje se održalo u hvarskoj katedrali u nedjelju 28. travnja pred velikim brojem vjernika.

Knjiga je tiskana u nakladi „Zoran Bošković“ u Splitu. Predgovor je napisao sadašnji hvarski biskup Petar Palić koji kao temeljnu tematiku božićnih i uskrsnih poruka biskupa Štambuka ističe: „Za vjeru je glavna stvar da je Bog iz ljubavi prema čovječanstvu u Isusu iz Nazareta postao čovjekom, prošao zemljom čineći dobro, podnio muku i prošao kroz iskustvo smrti, uskrsnuo od mrtvih i nastavlja po svom Duhu živjeti i djelovati u svojoj Crkvi.“

Predstavljač knjige don Ivan Jurin, razmišljajući o porukama mons. Štambuka, ističe da se u svojim poslanicama hvarski biskup u miru uvijek služio jednostavnošću, bez ispraznih velikih riječi i apstrakcije, uvijek nastojeći biti aktualan, te razumljiv i priprostima i obrazovanima. Temeljna značajka njegovih poruka sastoji se u tome što ih je pisao duboko uronjen u stvarnost, ali s vizionarskim pogledom u budućnost, naglasio je Jurin, zaključivši kako je biskup Štambuk svojim pastoralnim djelovanjem svjedočio da nam je svima brat i otac i da će to ostati i dalje, premda je umirovljen.

Biskup u miru Slobodan Štambuk rođen je 1. ožujka 1941. u Selcima na otoku Braču, od oca Josipa i majke Nedjeljke-Perice rođene Jakšić. Gimnaziju i studij teologije završio je u Zadru.

Za svećenika Hvarske biskupije zaređen je 3. srpnja 1966. u rodnom mjestu te je od 1966. do 1968. bio župnik u Pržnicima i Gornjem Humcu na otoku Braču. Od 1968. do 1971. bio je župnik u Vrisniku i Pitvama na otoku Hvaru; od 1971. do 1978. župnik u Vrbanju i Svirču na otoku Hvaru; od 1978. do 1981. župnik u Nerežišćima na otoku Braču; od 1981. do 1989. župnik u Supetru i Škripu na otoku Braču; a od 1979. do 1989. urednik lista Bračka Crkva.

Sveti Otac Ivan Pavao II. imenovao ga je hvarskim biskupom 30. ožujka 1989. godine. Za biskupa je zaređen 30. travnja iste godine u Hvaru.

Papa Franjo prihvatio je njegovo odreknuće od službe 9. ožujka 2018.

Iz božićnih i uskrsnih poruka hvarskog biskupa u miru mons. Slobodana Štambuka:

“Čini se kao da je došlo vrijeme izvrsne povezanosti cijeloga svijeta i pojedinaca. Kamo sreće da bi to tako bilo, ali nije! Tehnički smo sve povezaniji, a ljudski i kršćanski sve udaljeniji! Aparati su ‘sposobni’ zvukovno povezati ljude, ali je svima kao i pojedincima potreban dublji razlog prave povezanosti, ljudima je potreban neki drugi ljudskiji pa i kršćanskiji razlog zajedničkoga radovanja i žalovanja. Čovjeku je potrebno zadovoljiti srce, duh i dušu, potrebno je posegnuti za vrijednostima kao što su ljubav, vjera, nadanje, snažna i jasna istina, čovjeku je potrebno njegovo dobro osjećanje dok živi svoj život na ovoj zemlji! Isuse, Mali naš Isuse i veliki Bože, tu si nam Ti potreban”. (Iz božićne poslanice biskupa Štambuka 2016.)

„Božić se ‘nameće’ kao ‘model’ djelovanja i obiteljskoga snalaženja. Dakako, odgoj gotovo uvijek kao najvažniji zadatak. Roditi i dobro odgojiti svoje dijete… uvijek je to bogatstvo ne samo jedne obitelji nego i cijeloga naroda i čovječanstva općenito. A dobro odgajati mogu samo oni koji su i sami dobro odgojeni. Zato, dragi očevi i majke, nemojte biti samo dobri, nego budite najbolji što možete! Ohrabrite se, ojačajte svoju međusobnu ljubav, trudeći se u odgoju dopustite dobrom Bogu da vas pouči. S puno povjerenja uđite u školu Evanđelja! A Božić neka bude za to vaša sretna i sveta prigoda.” (Iz božićne poslanice biskupa Štambuka 2017.)

“Zabrinuti smo zbog smrti i groba, ali nas tješi da postoji Uskrs. Muka naša svakodnevna slična je Velikom petku, ali i sunce i zora ‘trećega dana’ sposobna je ‘raspršiti tmine pameti i srca’. Tješi nas da se je na naša ‘tri broda’ davno ukrcao i Isus kao naš dobri ‘barba’, kao naš kapetan koji zna jednako dobro upravljati i malom lađom i velikim ‘kruzerima’. Neka se dogodi Uskrs! Živio Uskrs! Narode moj, nemoj se bojati života! Budi u službi života!” (Iz uskrsne poslanice biskupa Štambuka 2016.)

‘Vazmena nek’ ova slava – svima bude na spasenje’ – poziva uskrsni himan i na drugome mjestu s nama moli: ‘U svetom strahu živimo, svi život svet provodimo!’ Molimo Gospodina, Tvorca života, za milost da u našoj trootočkoj biskupiji i u našoj lijepoj Domovini životno nadmetanje pozitivno završi u ‘korist’ života! Da u Zemlji našoj djetinji plač bude češći od plača na sprovodima! Da zipke budu češće od mrtvačkih sanduka! Bože, Oče naš, ‘u tebi je izvor životni, tvojom svjetlošću mi svjetlost vidimo’. (Ps 36,10) Učini, Bože, da progledamo prije nego Tebe ugledamo!” (Iz uskrsne poslanice biskupa Štambuka 2015.)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja