Budi dio naše mreže

Međunarodni dan materinskog jezika, 21. veljače, obilježit će se u utorak u brojnim školama, knjižnicama i drugdje diljem Hrvatske. Znate li zašto se “Dan hrvatske knjige” obilježava 22. travnja? Naime, tog je datuma Marko Marulić 1501. dovršio ep "Judita", prije punih 500 godina

/ HKM

Istraživanja pokazuju da polovici od 6 tisuća svjetskih jezika prijeti nestanak u idućih nekoliko naraštaja. Potiskuju ih dominantni jezici poput engleskog, kineskog, francuskog, španjolskog i ruskog. Odlaskom jednog jezika nestaju i posebnosti jedne kulture, upozorili su iz Organizacije za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) koja je 1999. donijela odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinjeg jezika piše hina.hr.

Svjesna uloge materinjeg jezika u razvoju komunikacijskih vještina i oblikovanju svijesti i kreativnosti, a radi promicanja jezične raznolikosti i višejezičnog obrazovanja, UNESCO želi podsjetiti da jezici nisu samo značajan dio civilizacijskog kulturnog naslijeđa, već i nezamjenjivi izraz ljudske kreativnosti i veličanstvene različitosti.

Unatoč brojnim okolnostima koje mu nisu bile sklone, hrvatski jezik zadržao svoju samobitnost i samosvojnost

U Hrvatskoj počinje Mjesec hrvatskoga jezika, obrazovna i kulturna manifestacija koja se na poticaj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje obilježava od 2014. Tu manifestaciju uokviruju Međunarodni dan materinskoga jezika, 21. veljače, i dan objave znamenite Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967., 17. ožujka.

Unatoč brojnim okolnostima koje mu nisu bile sklone, hrvatski jezik zadržao svoju samobitnost i samosvojnost, navode iz Instituta koji će i ove godine upriličiti brojne javne događaje i predavanja.

Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću u srijedu će također obilježiti Dan materinjeg jezika i Dana hrvatske glagoljice te pozivaju sve da obilježe važne datume za hrvatski jezik i identitet.

“Kako bismo obilježili Međunarodni dan materinjeg jezika potražimo stare mudrosti, izreke, poslovice ili stihove izgovorene narječjima. Ovoga puta zaobiđite knjige i Internet. Lijepe riječi potražite u obitelji”, pozvali su iz osnovnih škola svoje učenike.

“Stručnjaci tvrde da je znanje materinjeg jezika jako važno pri formiranju mišljenja, a istraživanja pokazuju da osoba koja nije svladala materinji jezik ima problema s učenjem, ne samo drugih jezika, već i s učenjem uopće”, poručili su te zaključili kako Međunarodni dan materinjeg jezika podsjeća da treba čuvati jezičnu raznovrsnost kao jedno od najvećih bogatstava.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja