Budi dio naše mreže

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine sa zabrinutošću prati situaciju u Jajcu oko budućega pravnog položaja crkve Svete Marije sa Zvonikom Svetoga Luke, jer Islamska zajednica zahtjeva od države da im se preda u legitimni posjed.

/ anh

No, BK BiH podsjeća da je to bila krunidbena i oprosna crkva koja je padom Jajačke banovine 1528. oduzeta Crkvi i pretvorena u džamiju.

Godine 1832. u cijelosti je izgorjela u požaru i nikada nije bila obnovljena niti korištena više.

Austro-ugarske vlasti proglasile su je nacionalnim spomenikom i od tada uživa najvišu zaštitu države.

Zahtjevu otuđenja crkvene imovine Crkva se, stoga, protivi i – s obzirom na nepobitne povijesne činjenice – ne odriče se svoga prava na povrat nasilno oduzete crkve koju katolički puk u Bosni i Hercegovini doživljava kao dio svoga identiteta..

Svjesni, ipak, da ovaj slučaj može izazvati neželjene posljedice i narušiti ionako krhke međunacionalne odnose, najavljuju da se opredjeljuju za dogovor na dobro svih.

Pristaju da ta crkva, pretvorena 1528. u džamiju, i dalje ostane pod najvišom zaštitom države te da se restaurira i učini dostupnom svim građanima kao jedan od najznačajnijih nacionalnih spomenika.

Kao džamija se ne koristi 200 godina, dok je nacionalnim spomenikom proglašena prije 120 godina, podsjećaju i na to u priopćenju koje potpisuje vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.  

Priopćenje u cijelosti pročitajte OVDJE.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja