Budi dio naše mreže

Tradicionalno, i ove godine, na zagrebačkom Kaptolu, ispred Katedrale u tijeku su pripreme Zajednice Cenacolo za žive jaslice.

/ Vesna Bihar

Zajednica Cenacolo i ove će godine, devatnaesti put u nizu, ispred Katedrale na Kaptolu prirediti  Žive jaslice. Prva predstava je u petak 21. prosinca u 16.15 sati.

Isusov rodni Betlehem u predstavi će dočarati Sveta obitelj, mudraci, pastiri i anđeli koje će utjeloviti članovi Zajednice Cenacolo. Za izvedbu se pripremaju već mjesec dana. Za uprizorenje Kristovog rođenja, već je na Kaptolu postavljena drvena štalica, svratište, kućice za obrt, mostić, bunar i male ograde za magarčića, ovčice, zečiće i ostale životinje koje će činiti scenografiju Svete noći u kojoj se rodio Bog.

A mi smo imali priliku razgovarati glavom i bradom sa sv. Josipom, g. Sebastijanom koji nam kaže da je to za njega velika, velika čast.

Kad živiš ovako jedan život obraćenika i kad živiš u teškoći i na taj način, sigurno se osjeća ta punina i u predstavi. I sam po sebi, osjećam se zahvalan, ispunjen i sretan što mi je pružena ta čast i prilika da mogu glumiti tako velik lik naše kršćanske povijesti. Ali, s druge strane, iako to nikad nisam mislio, osjećam da mogu dati nešto od sebe jer sam se obratio, živim taj put i živim ga u punini.”

Bit će više momaka i djevojaka, najavljuje Sebastijan. “Dolazi cijela ženska bratovština iz Italije koji će pomoći urediti žive jaslice. Kućice su drugačije, uloženo je više truda u dekoracije”, kaže i nadodaje da još preostaje urediti i poseban ugođaj s lampicama. „Ove jaslice simbol su našeg rođenja jer smo se u zajednici ponovno rodili“, poručuje.

Bit će dnevno tri izvedbe, u 16:15, u 17 i u 19 sati. Uprizorenje betlehemskih događaja i Isusova rođenja možete pogledati 21., 22., 23., 25., 26. 27. prosinca 2018., te 1. i 6. siječnja 2019.

Prvu zajednicu Cenacolo osnovala je u Italiji Majka Elvira 1983. godine. Danas u svijetu postoji 65 takvih kuća koje pomažu žrtvama raznih ovisnosti. Droga, alkohol, kocka, društvene mreže, samo su neki od poroka koji muče današnju mladež. Zajednica Cenacolo prisutna je u Hrvatskoj već 26 godina i već ima sedam bratovština diljem zemlje.

Prisutna je i u Međugorju. Postala je dom i Matei koja je podsjetila na to da su prve žive jaslice Zajednice Cenacolo bile uprizorene 1994. godine u prostorima bratovštine „Polje života” u Međugorju. Bile su to jednostavne i skromne jaslice, a kada ih je vidio fra Slavko Barbarić, oduševio se i rekao da to moraju svima pokazati. Tako, od 1995. organiziraju žive jaslice svake godine najprije pokraj crkve, a unazad tri godine točno ispred međugorske crkve. Jaslice se prostiru na 1000 kvadrata i to je uistinu lijep prostor ispunjen Betlehemom, kaže Matea.

Simbolično je i to što se cijelo uprizorenje prepričava kroz san sv. Franje. U uprizorenju sudjeluju muške i ženske bratovštine te djeca i mladi iz župe, framaši… Zanimljivo je da ulogu Isuseka može, umjesto lutke, uz odobrenje roditelja, preuzeti nakratko i djetešce iz publike.”

Žive jaslice u Međugorju možete vidjeti: 24. i 31. prosinca te 1. siječnja u 18.45, dok će se na blagdan Nevine dječice 28. prosinca održati u 16 sati.

 

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja