Budi dio naše mreže

Dvanaesta obljetnica smrti Ane Rukavine, rad istoimene Zaklade i funkcioniranje Registra darivatelja koštane srži bila je tema Argumenata Hrvatskoga katoličkog radija, u ponedjeljak, 26. studenoga.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Dvanaesta obljetnica smrti Ane Rukavine, rad istoimene Zaklade i funkcioniranje Registra darivatelja koštane srži bila je tema Argumenata Hrvatskoga katoličkog radija, u ponedjeljak, 26. studenoga.

Upraviteljica Zaklade, Anina majka Marija Rukavina podsjetila je na Aninu bolest, borbu i smrt te njeno nastojanje oko toga da se uspostavi nacionalni Registar darivatelja. Istaknula je da je dosad u svjetski Registar upisano više od 33 milijuna ljudi, u Hrvatskoj 60 tisuća građana, te naglasila: “Koristim priliku pozvati darivatelje da nam se jave ukoliko su promijenili adresu. Primjerice, rekordne prijave su nam bile iz Slavonije, a otamo su ovih godina brojni iselili. Tako se nekad u Registru nađe potencijalni donor – a mi više ne možemo do njega. Važno je javiti nam promjenu adrese, jer se matične stanice mogu darivati i u inozemstvu.”

Medicinski direktor Zaklade dr. Mirando Mrsić pojasnio je simptome i razvoj bolesti te spomenuo da za leukemiju trenutno nema lijeka:

Međutim, dolaskom transplantacije, u prvom redu unutar obitelji, šanse da živite bez znakova bolesti su veće od 50 posto. A napretkom medicine i pronalaskom tzv. pametnih lijekova, leukemija bi mogla biti prva bolest koja će biti izlječiva.

“Transplantaciju matičnih stanica lakše je opisati nego učiniti. Ukratko, na leukaferizatoru, uređaju sličnom dijalizatoru, bolesne stanice se maknu i zamijene zdravim stanicama donora.”

U emisiji je najavljen i tradicionalni humanitarni koncert za Zakladu koji će na zagrebačkom Trgu bana Jelačića 18. prosinca okupiti više izvođača. O Zakladi se više može saznati na www.zaklada-ana-rukavina.hr, a tijekom prosinca pomoći joj i pozivom na broj 060 9000.

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja