Budi dio naše mreže

Književna nagrada "Fra Lucijan Kordić" za djelo koje obrađuje život Hrvata izvan domovine, uručena je pjesniku i novinaru Adolfu Polegubiću koji djeluje u Njemačkoj.

/ Vesna Bihar

Nagrada mu je dodijeljena u četvrtuk, 3. siječnja u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu. U konkurenciji za ovu prestižnu književnu nagradu pristiglo je 20-ak prijava, rekla je Željka Lovrenčić, članica povjerenstva Nagrade. Povjerenstvo smatra da je Polegubić u ovom četveroknjižju najjača spona između hrvatske i izvandomovinske književnosti.

Polegubić svojim poetskim zbirkama “Vršak osmijeha”, “Snatrenja”, “Poput Giottova kruga” i “Ogrlicom od kamena” uspješno zaokružuje vlastiti opus od dvadesetak knjiga u kojima su teme ljubav, domotužje, domoljublje i religioznost. Ove tematske okosnice trajno su prisutne u Polegubićevu opusu i svjedoče o kontinuitetu njegova stvaralaštva, napomenula je. Polegubić je duboko emotivan, ali i pjesnik discipline, koji pjesmu oblikuje mislima i srcem, razumom i osjećajima, koji spojeni daju skladnu cjelinu pjesme, dodala je Lovrenčić.

A da nije sam doživio tu nostalgiju izvandomovinstva, vjerojatno ne bi ni bilo ovih zbirki, kaže sam dobitnik. Nagađeni pjesnik objavio je četiri pjesničke zbirke u jednoj godini, a iznimno je zaslužan i kao novinar i urednik u širenju hrvatske riječi u inozemstvu. Baš kao i fra Lucijan Kordić, hercegovački franjevac pripada onoj skupini obrazovanih hrvatskih intelektualaca koji izvan domovine ostavljaju trag na polju riječi i misija.

Pjesnik, pastoralni teolog i novinar Adolf Polegubić rođen je u Šibeniku 1962. godine. Osnovnu školu je završio u Banjevcima i Stankovcima, Franjevačku klasičnu gimnaziju u Sinju, a filozofiju i teologiju u Makarskoj i Zagrebu. Doktorat iz teologije obranio je 1997. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Beču. Više je godina radio kao novinar u Glasu koncila. Od 2002. godine glavni je urednik glasila hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj Živa misija u nakladi Hrvatskoga dušobrižničkog ureda u Frankfurtu na Majni.

Objavio je deset zbirki pjesama na hrvatskom i jednu na njemačkom jeziku te više knjiga iz područja teologije, novinarstva i humora. Uvršten je u mnoge pjesničke antologije. Član je Društva hrvatskih književnika koje mu je i dodijelilo ovu nagradu „Fra Lucijan Kordić”.

Društvo hrvatskih književnika (DHK), Zagreb i ZIRAL – Zajednica izdanja “Ranjeni labud” iz Mostara dodjeljuju Nagradu “Fra Lucijan Kordić” svake četiri godine za djelo koje tematizira život Hrvata izvan Hrvatske. Književnu nagradu “Fra Lucijan Kordić” dosad su dobili Julienne Eden Bušić, Nikola Benčić, Drago Šaravanja, Tomislav Žigmanov i Malkica Dugeč.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja