Budi dio naše mreže

Isus tijekom Velikog tjedna, pa tako i na Veliki utorak, na poseban način priprema svoje učenike za ono što će se dogoditi u sljedećih nekoliko dana.

/ hjb

Veliki je utorak i približavamo se najvećim blagdanima u crkvenoj godini. I za danas je Crkva izabrala liturgijska čitanja o Posljednjoj večeri, kada je Isus najavio da će ga jedan od apostola izdati. Na Petrov znak, Ivan je upitao Isusa tko je taj, a Isus je rekao da je onaj kome da umočen zalogaj. Umočen zalogaj dao je Judi, a on je ubrzo izišao iz dvorane s nakanom izdati Isusa. Nešto kasnije, Petar pred svim apostolima tvrdi da će – ako treba – i život svoj položiti za Isusa, ali dobiva odgovor da će, prije no što pijetao zapjeva, Petar triput zatajiti Isusa.

U Knjizi o Duhu Svetom sv. Bazilija u Časoslovu danas čitamo: “Providnost Boga i Spasitelja našega htjela je dignuti čovjeka od pada, da ga povrati u Božju obitelj od otuđenja do kojeg ga je dovela neposlušnost. Svrha je Kristova dolaska u tijelu, evanđeoskog načina života, muke, križa, pokopa i uskrsnuća da se čovjek spasi nasljedujući Krista, pa ponovno primi posinovljenje koje je davno izgubio. Stoga, da bismo savršeno živjeli, potrebno je nasljedovati Krista ne samo u primjerima blagosti, poniznosti i strpljivosti koje nam je pokazao za života, nego i u samoj smrti. Na koji se način upriličujemo njegovoj smrti? Tako da smo, po krštenju, zajedno s Njime pokopani. Krštenje na neki način pere dušu od mrlja koje na njoj ostaju od ovoga života. Zbog toga poznajemo samo jedno spasonosno krštenje, jednako kao što je jedna jedina smrt za svijet i jedno jedino uskrsnuće od mrtvih. A krštenje je samo slika i znak jednoga i drugoga.”

Bio vam blagoslovljen hod kroz Veliki tjedan!

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja