Budi dio naše mreže

Na Uskrsni ponedjeljak spominjemo se susreta uskrslog Isusa sa ženama koje su došle pomazati Njegovo tijelo u grobu.

/ Ivan Barbarić

Crkva danas slavi Uskrsni ponedjeljak. U stara se vremena Uskrs, kao najveći kršćanski blagdan, slavio punih osam dana, pa u velikoj mjeri i pedeset dana nakon Uskrsa, sve do Duhova. Uskrsni ponedjeljak u mnogim je zemljama katoličke tradicije neradni dan i državni praznik.

Danas u crkvama čitamo odlomak iz Evanđelja po Mateju o ženama koje su došle na Isusov grob te se, ne našavši Isusovo tijelo, žurno vraćaju ostalim učenicima. Dok su se tako vraćale, u susret im izlazi sam uskrsli Isus te ih pozdravlja pozdravom: “Zdravo!”, istim onim koji je anđeo Gabrijel pozdravio Mariju. Žene na to padaju ničice do Isusovih nogu te Mu se duboko klanjaju. Isus ih smiruje te im govori da odu učenicima i kažu ima da se zapute u Galileju, gdje će Ga susresti.

I nama danas, u današnjim teškoćama i strahovima, putokazom mogu biti Isusove riječi ženama: “Ne bojte se!”. I mi smo danas, kao i one tada, u nedoumici, i često ne znamo u šumi informacija raspoznati što je istina te se bojimo nepoznatoga. Susret s Isusom u Svetom pismu i pobožnoj molitvi može nam, baš kao i susret žena s Isusom na današnju svetkovinu, otjerati strahove i nedoumice te nas ispuniti mirom koji može dati samo Uskrsli.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja