Budi dio naše mreže

Sveti Vinko, đakon i mučenik

Svetac koji je posvjedočio svoju ljubav i vjeru prema Isusu Kristu mučeničkom smrću za vrijeme krvavog progona cara Dioklecijana. Potaknut ljubavlju za Krista, sve je junački podnosio i smirenim glasom svjedočio Božju blizinu. Zaštitnik je vinogradara, vinara i mornara.

U Crkvi danas slavimo više svetaca i svetica. Rimski đakoni i mučenici poznati su nam po spomenu sv. Stjepana, prvog đakona i sv. Lovre, koji se istaknuo brigom za siromahe. Uz tu dvojicu ističe se i sveti Vinko, đakon i mučenik, koji s njima čini trolist đakona i mučenika. Vinko je bio đakon u tadašnjem hispanskom gradu, današnjoj Zaragozi. Bio je žrtva Dioklecijanova progona. Dok su mu tijelo uništavali stravičnim mukama, njegov je duh, potaknut ljubavlju za Krista, sve to junački podnosio i smirenim glasom svjedočio Božju blizinu.

Danas je i spomen utemeljitelja Družbe katoličkog apostolata, svetog Vinka Palottija. Ovaj je svetac htio ujediniti sve katolike u apostolskom radu za Crkvu. Sveti se Vinko rodio u Rimu 1795., a umro 1850. godine. Njegovi nasljedovatelji, koji se po njemu nazivaju palotinci, nastoje raditi s mladima, bolesnima, a nerijetko su i pučki misionari, voditelji duhovnih obnova i slično.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja