Budi dio naše mreže

Drugi jeruzalemski biskup i mučenik. Jedan od dvojice učenika kojima se Isus ukazao na putu u Emaus. Ckva je pod njegovim vodstvom doživjela procvat, a on se pročuo svojim čudima i obraćenima. Nevjerojatnom je strpljivošću podnosio sve muke.

/ Marija Bačić

Danas je sv. Šimun, drugi jeruzalemski biskup i nasljednik sv. Jakova apostola na biskupskoj stolici. Misli se da je bio sin Kleofe, jednog od dvojice učenika kojima se Isus nakon uskrsnuća ukazao na putu u Emaus. Čini se da je bio rođak Jakovljev, pa time i Isusov. U vrijeme cara Trajana Šimuna su optužili da je kršćanin i Davidov potomak. Godine 107. bio je dugo mučen, a potom raspet. Pobudio je čuđenje i divljenje gledatelja, pa i samoga konzularnog legata Tiberija Klaudija Attika, jer je Šimun bio starac od 109 godina, od kojih je službu biskupa vršio pune 43 godine. Štovanje mu se vrlo brzo proširilo. Neke crkve, poput onih u Brindisiju, Bologni i Bruxellesu ponose se time što imaju njegove relikvije. Međutim, predaja o njihovoj vjerodostojnosti posve je nesigurna.

Danas je i fra Angelico, veliko ime u umjetnosti. Pravo mu je ime bl. Ivan iz Fesole ili Beato Angelico. Živio je od 1387. do 1455. godine. Godinu 1407. drže njegovim ulaskom u dominikanski red. Njegove slike govore o čovjeku duboke i profinjene duhovnosti. Ljetopisi ga nazivaju ‘istinskim Božjim slugom’ i ‘pobožnim i svetim čovjekom’. Njegova umjetnička djela mnogi cijene ne samo kao prvorazredne umjetnine, već ih štuju i kao svetačke relikvije. U mnogim ga knjigama štuju kao uzor redovničkoga staleža.

Uz brojna djela, fra Angelico je na poziv pape Eugena IV. oslikao i kapelu Presvetog Sakramenta u Vatikanu. Oslikao je i kapelu pape Nikole V. te katedralu u Orvietu. Pri kraju života napustio je rodnu Toskanu i nastanio se u Rimu, u samostanu Sv. Marije sopra Minerva. Tamo je i umro na današnji dan 1455. u dobi od 68 godina. Fra Angelicova slika iz Verone, koja prikazuje mučeništvo sv. Petra, može se vidjeti u Strossmayerovoj galeriji u Zagrebu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja