Budi dio naše mreže

Sveti Rajmund Nonat

Kardinal, jedan od najslavnijih članova Reda Majke Božje za otkup robova. Probušili su mu usne užarenim željezom i lokotom zatvorili, ali on je i dalje naviještao Božju riječ.

Danas je sv. Rajmund Nonat, kardinal, jedan od najslavnijih članova Reda Majke Božje za otkup robova, zvanih marcedarijevci. Rođen je oko 1200. godine u plemićkoj obitelji u blizini Barcelone. Majka mu je umrla pri porodu. U red marcedarijevaca stupio je kad su mu bile 24 godine. Bila je to mlada družba koju je tek nekoliko godina prije osnovao veliki Rajmundov prijatelj sv. Petar Nolasko.

U to je vrijeme gotovo cijela Španjolska bila u rukama Saracena i Maura, pa je u njihovim rukama bilo puno kršćanskih robova. Rajmund se svim silama dao na organiziranje njihova otkupa. U svrhu napredovanja družbe putovao je i u Rim kako bi se zauzeo za interese svoga reda.

Po povratku iz Rima otišao je u Alžir i tamo naviještao Evanđelje. Zbog toga su ga utamničili osam mjeseci i nekoliko puta mučili. Prije nego su ga pustili iz zatvora, Saraceni su mu užarenim željezom probušili usne i na njih stavili lokot. Time su mu kanili zapriječiti naviještanje Evanđelja. Upravo čudesno Rajmund je unatoč lokotu na usnama, uspio naviještati Božju riječ, hvaliti Boga i hrabriti robove da ustraju.

Zbog njegove velike revnosti papa Grgur IX. htio ga je imati uza se u Rimu. Imenovao ga je kardinalom svete Rimske crkve 1239. godine i pozvao u Rim. Rajmund je krenuo na put, ali do Rima nije stigao jer se na putu razbolio i umro u blizini Barcelone 31. kolovoza 1240. godine. Pokopan je u maloj crkvici sv. Nikole koja je ubrzo pretvorena u njegovo svetište. Blaženim ga je 1625. proglasio papa Urban VIII, a svetim 1657. papa Aleksandar VII.

Grob mu je postao omiljelo hodočasničko odredište. Glas o njemu pronio se i izvan Katalonije. Papa Aleksandar VII. uvrstio je ime sv. Rajmunda Nonata u Rimski martirologij. Zbog okolnosti pri njegovu rođenju, primalje ga zazivaju kao svoga zagovornika. Štuje se osobito u Kataloniji u Španjolskoj.

Ključne riječi:
Sveti Rajmund Nonat

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja