Budi dio naše mreže

Mučenici.

/ Ivan Barbarić

Danas slavimo svete Akvilu i Priscilu, mučenike. Akvila je bio Židov i izrađivač šatora. On i žena mu Priscila bili su prisiljeni napustiti Rim kada je car Klaudije odande protjerao Židove. Nastanili su se u Korintu, gdje su upoznali svetoga Pavla koji ih jekrstio i koji je često boravio u njihovoj kući.

O Akvili i Priscili doznajemo iz Djela apostolskih i Pavlovih poslanica. Spominju se ukupno šest puta, uvijek kao par, nikad pojedinačno. Zanimljivo je da se od tih šest puta Akvila samo dvaput spominje prvi, dok se u ostala četiri puta prva spominje Priscila. Po tome se vidi da je Priscila imala isti ugled kao i Akvila, ako nije bila čak i uglednija. Neki znanstvenici čak joj pripisuju autorstvo Poslanice Hebrejima. U tome se očituje radikalno novi pristup ženama koji donosi kršćanstvo. Iz Djela je jasno da Priscila nije bila podređena Akvili nego da mu je bila partnerica, kako u braku, tako i u kršćanskom poslanju. Bili su istog zanata kao i Pavao, izrađivači šatora, pa ih je to možda i spojilo.

Pavao je u Korintu proveo godinu i pol u njihovoj kući. Kasnije su ga pratili na njegovu propovijedanju po Maloj Aziji, ali su se onda skrasili u Efezu. Akvila je po predaji ondje postao i biskupom. Vrativši se u Rim, podnijeli su mučeništvo za Neronovih progona. Časte se i u Katoličkoj i u Pravoslavnoj Crkvi.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja