Budi dio naše mreže

Mirotvorac i zaštitnik Švicarske.

/ Ivan Barbarić

Sveti Nikola von Flüe, zaštitnik je Švicarske. Njegovi zemljaci zovu ga još i brat Klaus. Rođen je 1417. godine na planini Flüe. Nikola je već u mladosti bio obdaren mističnim darovima. Oženio se Doroteom Vis s kojom je imao petoricu sinova i pet kćeri. Kada je kao vojskovođa sudjelovao u vojnim pohodima, uvijek se zalagao za mir. Svojim ugledom puno je puta uspio očuvati crkve i samostane da ne postanu plijen vojnicima. Kasnije je, kao savjetnik u kantonalnoj upravi i sudac, Nikola bio rado viđen čovjek u svojoj sredini.

Obiteljski život Nikolu nije u potpunosti zadovoljavao jer je čeznuo za samoćom i samostanom, u želji da se potpuno posveti Bogu, molitvi i razmatranju. Nakon 22 godine braka, uz pristanak žene Dorotee, nastanio se nekoliko kilometara dalje od svoje kuće. Sunarodnjaci su mu 1468. godine sagradili malu kapelicu. Gotovo 20 godina živio je ne uzimajući nikakve hrane osim svete pričesti. Ispitivanje tog posta dokazano je da je riječ o čudu koje je Bog izvodio na Nikoli.

Nikola je tri put izlazio iz svoga boravišta i to kao posrednik u mirovnim pregovorima između borbenih kantona i svaki je put otklonio ratnu opasnost. Zato su ga prozvali ‘ocem domovine’. Umro je 21. ožujka 1487. godine, a puk ga je odmah počeo štovati kao sveca. Zbog političkih razloga kanoniziran je tek 1947. godine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja