Budi dio naše mreže

Sveti Mihael de Sanctis

Katalonski bosonogi trinetarac. Potpuno posvećen molitvi i pokori, obdaren milosnim darovima, mističnim zanosima i viđenjima. Njegove nadahnute propovjedi i svjedočenja obratili su veliki broj grešnika.

Na današnji je dan 1625. godine, u dobi od samo 33 godine, umro sv. Mihael de Sanctis. Ovaj Katalonac rođen je 1591. godine u blizini Barcelone. U 11. godini ostao je bez oca. Rodbina koja se skrbila za njega nije imala sluha za njegovu želju da ide u redovnike. Ipak je to uspio ostvariti 1603. godine, ušavši u red trinitaraca koji su se skrbili za otkup kršćanskih robova.

Mihaela je Bog obdario milosnim darovima, mističnim zanosima i viđenjima. Njemu je bilo dovoljno da čuje jednu riječ ili da pogleda Krista Raspetoga i u njemu se budio mistični zanos. Poglavari su to ipak htjeli bolje ispitati, pa su ga poslali učenim teolozima i dobrim poznavateljima vođenja ljudske duše. Oni su izrazili veoma pohvalan sud o Mihaelu i njegovu životu, ustvrdivši da je kod Mihaela riječ o nadnaravnom Božjem zahvatu. Stoga su ga poglavari poslali u izravni apostolat i rad s narodom. Svojom riječju i svjedočenjem polučio je brojna obraćenja među običnim pukom, ali i među intelektualcima i plemićima. Glas o njegovoj svetosti došao je i do kraljevskoga dvora, pa ga je kralj Filip III. pitao za savjet u mnogim dilemama. On i cijela njegova obitelj veoma su cijenili Božjega slugu.

Mihael je i sam učio teologiju i filozofiju u Baezi i Salamanci vodstvom odličnih profesora. Sve mu je to pomoglo da piše teološka djela u koja je pretakao svoja duhovna iskustva. Ta djela stručnjaci za duhovno iskustvo ocjenjuju vrlo vrijednima. Svetim ga je proglasio papa Pio IX. na blagdan Duhova, 8. lipnja 1862. godine. On u carstvu svetih uživa svoj neuveli vijenac slave. Zaštitnik je osoba koje boluju od raka, rodnog grada Vica te brojnih naselja, župa i crkava diljem svijeta.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja