Budi dio naše mreže

Biskup, zaštitnik od zubobolje.

/ Ivan Barbarić

Danas slavimo svetog Medarda, biskupa, kojega pučko vjerovanje povezuje s meteorologijom. Medard je rođen 456. u Pikardiji u Francuskoj. Rimski martirologij navodi da mu je brat bio sveti Gilard, biskup Rouena, premda to nije povijesno potvrđeno. Bio je vrlo pobožan, pa ga je biskup Alomer dao zarediti, a potom je imenovan i biskupom. Medard je nerado prihvatio teret biskupske službe, ali mu se na kraju posvetio s posvemašnjim žarom.

O njegovoj biskupskoj službi znamo jako malo. Pretpostavlja se da je središte svoje biskupije preselio u Noyon te da je bio savjetnik merovinškog kralja Klotara. Medard je umro u Noyonu 545. godine, primivši prije u posjet kralja Klotara. Kralj je svečevo tijelo dao prenijeti u crkvu ispred grada Soissoonsa, gdje je kasnije podignuta njemu posvećena opatija.

Svetoga Medarda često u ikonografiji prikazuju kako se smije, pokazujući zube, pa ga se zbog toga priziva protiv zubobolje. Jedan je od poznatijih svetaca vezanih uz meteorološka predviđanja te je i zaštitnik meteorologa i predviđanja vremena. Narodna vjerovanja često ga povezuju s kišom. Vjeruje se da će se vrijeme koje bude na svečev blagdan održati kroz narednik četrdeset dana. Narodna uzrečica o tome veli: “Sveti Medard što nam daje, četrdeset dana traje!”. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja