Budi dio naše mreže

Sveti Mario i Marta

Supružnici i mučenici. Gorljivi kršćani, suosjećali su sa progonjenim vjernicima, pomagali im, te pokapali tijela pogubljenih. Osuđeni su na smrt jer su se otvoreno i odlučno oduprli iskazivanju časti poganskim bogovima.

Na današnji dan crkveni kalendar stavlja pred nas brojne svece i mučenike, nasljedovatelje Evanđelja, svjedoke vjere. O njima nema puno pouzdanih podataka, ali kršćanska starina svjedoči da su vrijedni spomena i nasljedovanja. Spomenimo neke:

Družba Isusova koju je utemeljio sv. Ignacije Lojolski danas slavi svojih 68 mučenika koji su život položili za Krista u Portugalu, Francuskoj, Ugarskoj te na Atlantiku između Portugala i Brazila. Među tim mučenicima slave se i Košički mučenici, među kojima je i Hrvat sv. Marko Križevčanin.

Danas se sjećamo i sv. Maria i žene mu Marte te sinova Audifaksa i Abakuka. Obitelj je došla iz Perzije u Rim kao hodočasnici, a mučeničku smrt podnijeli su u vrijeme cara Klaudija, između 268. i 270. godine.

Prvi danski svetac je kralj Kanut koji je vladao od 1080. do 1086. godine. Njegovim nastojanjem u Danskoj je pokršteno nekoliko pokrajina. Ubili su ga velikaši 1086. godine da ne bi morali davati crkveni porez koji je on tražio od svojih podanika.

Sv. Germanik jedan je pak od mučenika ubijenih u Smirni za vrijeme careva Marka Antonija i Lucija Aurelija. U 5. stoljeću mučeništvo u Africi podnijeli su sv. Pavao, Geroncije, Januarije, Saturnin, Sukces, Julije, Kat, Pija i German.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja