Budi dio naše mreže

Sveti Kuzma i Damjan

Braća, blizanci, liječnici, pobožne ljude koji su svojim liječničkim umijećem besplatno liječili ne samo tjelesne bolesti, nego i duševne praznine, te su strpljivošću i dobrohotnošću privukli mnoge na kršćanstvo. Zbog svoje vjere podnijeli su mučeničku smrt.

Danas slavimo Kuzmu i Damjana, dvojicu svetaca i mučenika, omiljenih među vjerničkim pukom od davnina. Rođeni su u III. stoljeću u Arabiji. Studirali su medicinu u Siriji. O njima stoljećima kruže mnoge legende, po kojima su bili braća blizanci i liječnici, pobožne ljude koji su svojim liječničkim umijećem ne samo liječili od tjelesnih bolesti, nego i od duševne praznine, te su strpljivošću i dobrohotnošću privukli mnoge na kršćanstvo. Njihovi životopisci kažu: “Nad bolesnikom bi se najprije pomolili i blagoslovili ga gledajući u njemu najprije Božje stvorenje”. Pripisuju im se i mnoga čudesna izlječenja koja su činili u Božje ime, a kao najneobičnije, koje se često prikazuje u ikonografiji i slikarstvu, spominje se presađivanje noge s netom preminulog Etiopljanina na jednog bijelca. Kad se bolesnik iz sna probudio, opazi kako ima jednu nogu bijelu a drugu crnu.

Živjeli su u doba cara Dioklecijana koji je progonio kršćane. Liječili su i apostolski djelovali sve dok ih za Dioklecijanova progonstva prefekt Lysias nije podvrgnuo okrutnim mukama, a onda im je odrubljena glava. Sve su to podnijeli zbog svoje kršćanske vjere.

Štovanje sv. Kuzme i Damjana rašireno je u Crkvi od IV. stoljeća. Jedno od središta njihova štovanja bio je grad Kyros u sjevernoj Siriji, gdje im je već u V. stoljeću bila posvećena crkva. Na njihovu je grobu čudesno ozdravio car Justinijan (5./6. st.) od opasne infekcije koju je zadobio prilikom ranjavanja, te im je u znak zahvalnosti podigao velebnu crkvu u Carigradu. U Rimu im je u VI. stoljeću posvećen oratorij u bazilici Santa Maria Maggiore, dok im je papa Feliks III. podigao baziliku. Ovi se sveci nalaze na mozaicima u Ravenni, podignuta im je bazilika na Sardiniji, a o njihovu štovanju na galskom području piše sveti Grgur Turonski. Zaštitnici su liječnika, ljekarnika i bolesnika.

Molitva sv. Kuzmi i Damjanu

Bože, ti si svetog Kuzmu i Damjana odredio da budu liječnici ljudskih duša i tijela bez ikakve nadoknade. Obdario si ih darom čudotvornog liječenja i po njima proslavio svoje svemoćno ime. Molimo te, svemogući Bože, pogledaj i na današnje bolesnike u duši i tijelu, po zagovoru svojih svetih liječnika Kuzme i Damjana, izliječi njihove boli, obdari ih zdravljem da ti trajno zahvaljuju. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

 

Ključne riječi:
Sveti Kuzma i Damjan

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja