Budi dio naše mreže

Sveti Konrad iz Piacenze

Franjevac trećoredac, pokajnik, hodočasnik i pustinjak. Lišen zemaljskih dobara, promijenio je svoj život i postao slobodan u Gospodinu. Pripisuju mu se mnoga čudesa i ozdravljenja. Uzor je pravednog i pobožnog života.

Kao uzor u pravednom i pobožnom životu, Crkva danas pred nas stavlja sv. Konrada iz Piacenze. Rođen je krajem 13. stoljeća, a prekretnica u njegovu obiteljskom životu bila je 1313. godine. Za vrijeme lova dao je zapaliti vatru kako bi iz šume istjerao divljač. Međutim, vatra je zahvatila žitna polja i gospodarske zgrade. Vlasnici su tražili naknadu za uništeno, a upravitelj Piacenze osudio je kao krivca čovjeka zatečenoga na mjestu nesreće. Taj je čovjek potom nevin osuđen. Tada se Konrad sam prijavio i obećao podmiriti svu štetu. Nakon toga ušao je u Treći samostanski franjevački red, a njegova žena u klarise. Svoju duhovnost hranio je siromašnim pustinjačkim životom i hodočašćima. Umro je na današnji dan 1351. godine.

Danas slavimo i bl. Elizabetu Picenardi koja je umrla na današnji dan 1468. godine. Rođena je u Mantovi između 1428. i 1438. u plemićkoj obitelji. Dobila je dobar odgoj, a otac ju je kanio udati za nekog uglednika u gradu. Elizabeta je pak htjela ostati neudata, nasljedujući evanđeoske savjete i imajući za uzor Blaženu Djevicu Mariju. Obukla je haljine redovničke zajednice Slugu Blažene Djevice Marije i ostala živjeti u roditeljskoj kući. Nakon smrti roditelja preselila se sestri Orsini. U njezinoj kući napravila je ćeliju u kojoj je pobožno i u dubokoj duhovnosti provela ostatak života. Svoj časoslov iz kojeg je molila, uz 300 dukata, oporučno je ostavila servitima.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja