Budi dio naše mreže

Učenici svetih Ćirila i Metoda, slavenski prosvjetitelji.

/ Ivan Barbarić

Danas slavimo svetog Klementa Ohridskog i drugove. Klement je rođen oko 840. godine, najvjerojatnije u jugozapadnoj Makedoniji. Sa svetima je Ćirilom i Metodom djelovao među Slavenima u Velikoj Moravskoj. Nakon Metodove smrti, njegovi su učenici zbog progona bili prisiljeni pobjeći iz Moravske, pa Klement s drugovima Gorazdom, Naumom, Savom, Angelarijem i drugima odlazi na područje pod vlašću bugarskog cara Borisa I., kojega je priveo kršćanstvu.

Po carevoj zapovijedi Klement kasnije odlazi u Ohrid. Ondje osniva samostan koji postaje svojevrsno sveučilište i rasadnik monaha koji su bili izučeni pisati na slavenskom pismu. Ohrid tada postaje i važno kulturno i misionarsko središte slavenskoga svijeta. Nasljednik cara Borisa imenuje Klementa prvim veličkim biskupom, ali Klement i dalje ostaje duhovno vezan uz Ohrid, gdje je umro na današnji dan 916. godine i gdje je pokopan u crkvi svetog Pantalejmona.

Postoje mišljenja da je upravo sveti Klement sastavio pismo ćirilicu, prilagodivši grčka pismena slavenskom izgovoru. Klement je bio i plodan pisac, napisavši čak četrdeset i dva djela vjerskog sadržaja, među ostalim i “Žitije svetog Metoda” i “Pohvale Ćirilu i Metodu”. Klement je imao i brojne učenike, a po njemu je nazvano i sveučilište u bugarskom glavnom gradu Sofiji.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja