Budi dio naše mreže

Sveti Klaudije la Colombiere

Francuski isusovac. Imao je kratak ali vrlo intenzivan i plodan život, značajan po ulozi predvodnika pobožnosti Presvetom Srcu Isusovu. Njegova karizma je bila da duše privodi k Bogu slijedeći put ljubavi i milosrđa,koje nam je Isus objavio u Evanđelju. Svjedočio je samom svojom pojavom. Govorilo se da mu lice uvijek odražava blaženstvo kada bi govorio o Bogu i vjerskim istinama.

Crkva danas slavi svetog Klaudija la Colombierea, isusovca koji je umro na današnji dan 1682. godine, u svojoj 40. godini. Rođen je u Francuskoj 2. veljače 1641. Postavši isusovcem bio je poglavar isusovačkog kolegija u Paray-le-Monialu i duhovni vođa Margareti Mariji Alacoque s kojom je širio pobožnost Presvetom Srcu Isusovu.

Neko je vrijeme pastoralno djelovao u Engleskoj, gdje je propovijedao i vojvotkinji od Yorka. Mnoge žene iz visokog engleskog društva su, pod utjecajem svetog Klaudija, odlazile u Francusku i tamo postajale redovnice. Vlastima ga je prijavio jedan otpali svećenik, pa je Klaudije dospio u zatvor u kojem je jako obolio. Protjeran je iz Engleske i ubrzo umro.

Njegov redovnički brat Nikola la Pesse je nakon Klaudijeve smrti objavio pokojnikove propovijedi. O Klaudiju je zabilježeno i da je bio živahan, profinjen, plemenit i graciozan. Odlikovao se vlastitim načinom mišljenja, ljepotom izražavanja i točnošću. Svjedočio je samom svojom pojavom. Govorilo se da mu lice uvijek odražava blaženstvo kada bi govorio o Bogu i vjerskim istinama, što je svetačkom snagom prenosio na svoje slušatelje.

Neke misli Sv. Klaudija

Sam moraš biti svet, želiš li druge posvećivati. Moram postići svetost, stajalo me što mu drago!

Savršenstvo se sastoji u tome da tražimo svidjeti se jedino Bogu, da ga tražimo u svim događajima i u svim stvarima.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja