Budi dio naše mreže

Sveti Kazimir

Poljski i litvanski kraljević. Posvetio se neprolaznim, nadzemaljskim vrijednostima. Živio je uronjen u razmatranje otajstva kršćanske vjere gajeći posebnu pobožnost prema Majci Božjoj. Pružio je primjer svetosti i kreposti.

Sveti Kazimir, sin poljskog kralja Kazimira IV. Jagelovića, rođen je u Krakowu 1458. godine. Kazimir je kao trinaestogodišnjak izabran na ugarsko prijestolje na koje nikada nije stupio jer ga je u međuvremenu zaposjeo Matija Korvin. Kazimir je ipak jedno vrijeme kraljevao u Poljskoj, dok mu je otac boravio u Litvi.

Godine 1481. godine odbio je ženidbu s kćerkom cara Friedricha III. Već je u sebi bio izgradio poseban stav prema Blaženoj Djevici Mariji, a bio je izvanredno osjetljiv na neprolazne vrednote. Kazimir je inače bolovao od tuberkuloze, a umro je na današnji dan 1484. godine u dvorcu Gardinas u Litvi, u 24. godini života.

Papa Pio XII. proglasio je sv. Kazimira posebnim zaštitnikom litvanske mladeži, a tijelo mu počiva u litvanskoj prijestolnici Vilniusu. Papa Leon X. proglasio je Kazimira svetim 1521. godine. Bila je to i godina potpunog raskida Martina Luthera s Katoličkom crkvom i godina obraćenja sv. Ignacija Lojolskoga. Zaštitnik je Litve, Poljske, mladeži, kraljeva, prinčeva, samaca i neženja.

Sretan imendan želimo svim Kazimirima!

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja