Budi dio naše mreže

Starokršćanski filozof i mučenik.

/ bm

Danas Crkva pred nas stavlja sveca intelektualca, učena čovjeka koji se bavio znanošću i kao filozof razmišljao o smislu života i posljednjem uzroku svega stvorenoga. Bio je to sv. Justin, koji je i kao kršćanin zadržao način razmišljanja starih grčkih filozofa, pa i njihov stil života, samo što je nastojao filozofiju iskoristiti za što kvalitetnije naviještanje kršćanskih istina i staviti je u službu teologije.

Justin je rođen početkom 2. stoljeća u srcu Samarije, središnjeg dijela Palestine, u poganskoj obitelji. Budući se u gradu njegovala grčka kultura, u njezinu je duhu bio odgojen i mladi Justin. Iz njegovih djela uočljivo je da je bio dobar poznavatelj govorništva, pjesništva, povijesti, a posebice filozofije koja je u to vrijeme bila egzistencijalna, a ne udaljena od života.

Kao neumoran tražitelj potpune Istine, povukao se u tišinu samotnoga mjesta uz more. Kažu da ga je tamo susreo neki tajanstveni starac koji mu je rekao da se istina ne nalazi u Platonovim spisima, nego u proročkim i novozavjetnim spisima. Isus Krist je onaj koji donosi spasenje i sreću. Justin se sada svim žarom dao na čitanje i proučavanje knjiga Svetog Pisma, koje su ga tako osvojile i uvjerile u istinitost kršćanstva pa je zatražio krštenje. Sveti Justin svjedoči kako Kristova mudrost nije bila jedini motiv zbog kojega je prihvatio kršćanstvo. Na njega su djelovali i kršćani s kojima je živio i svakodnevno se susretao.

Čitav Justinov život poslije obraćenja na kršćanstvo, predstavlja svjedočenje za istinu Isusa Krista Raspetoga, što je potvrdio i mučeničkom smrću, najvjerojatnije 165. godine za vrijeme cara Marka Aurelija. Naime, cinički filozof Krescent optužio je kršćane da su bezbošci, na što je Justin napisao Drugu obranu i to pobio. Car ga je dao zatvoriti s njegovim drugovima i na kraju ih osudio na smrt.

Iako je Justin mučeničku smrt podnio u vremenu ranoga kršćanstva, njegovo se štovanje posebice raširilo u 19. stoljeću, nakon Prvoga vatikanskog sabora. Tada su saborski oci od pape Pija IX. zatražili da blagdan sv. Justina s misom i časoslovom uvede za cijelu Katoličku crkvu. Molbi je udovoljio nasljednik Pija IX., papa Leon XIII.

Svima koji nose ime ovog sveca: Sretan imendan! Neka vas sv. Justin prati svojim zagovorom kod Gospodina.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja