Budi dio naše mreže

Franjevac, apostol Kalifornije.

/ Ivan Barbarić

Danas slavimo svetog Junipera Serra, franjevca. Miguel Jose Serra rođen je na Mallorci 1713. U franjevački red ušao je 1730., uzevši pri tome ime Junipero. Zaređen je za svećenika te je na sveučilištu u Padovi poučavao filozofiju i teologiju. Sa trideset i sedam godina odlazi u Novi Svijet, u Meksiko, u kojem će ostati do kraja života.

Pošto su isusovci protjerani iz Meksika, njihovu misiju nastavljaju franjevci. Junipero je život posvetio misionarenju na području današnje Kalifornije te je svojim neumornim radom uvelike doprinio širenju Crkve na današnjoj zapadnoj obali Sjedinjenih Država, koja je tada uvelike bila misijsko područje.

Tijekom svoga djelovanja, osnovao je dvadeset i jednu misiju i na kršćanstvo obratio tisuće urođenika Indijanaca. Obraćenja nisu bila nasilna, nego mirna, prvenstveno preko uvođenja novih metoda obrade zemlje, stočarstva i zanata. Junipero je bio revan redovnik. U osobnom je životu provodio pokoru, koja se očitovala u svim njegovim aktivnostima, pa i načinu kako je spavao i jeo.

Iscrpljen misionarskim naporima, preminuo je 28. kolovoza 1784. Blaženim ga je proglasio papa Ivan Pavao II. 1988., a svetim papa Franjo za svoga posjeta Sjedinjenim Državama 2015. godine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja