Budi dio naše mreže

Sveti Julijan i Bazilisa

Supružnici i mučenici, svoj dom su pretvorili u bolnicu i posvetili se karitativnom radu.

Danas slavimo svetog Julijana i Bazilisu, kršćanske supružnike i mučenike.

Julijan i Bazilissa živjeli su krajem trećeg i početkom četvrtog stoljeća. O njima nemamo povijesno sigurnih podataka, ali znamo da ih je ljubav prema vjeri nagnala da učine nešto doista junački: pretvorili su svoj dom u bolnicu. Tako su imali priliku pomoći siromasiam i bolesnima za koje se nije imao tko brinuti.

Julijana su njegovi roditelji prisilili na ženidbu Bazilissom, ali su se njih dvojen dogovorili da će živjeti djevičanski. Julijan je ohrabrio Bazilissu da osnuje samostan za žene, što je ona i učinila i postala njegova prva poglavarica. Julijan je s druge strane oko sebe okupio velik broj monaha.

Par je pronalazio Isusa u onima kojima su služili, i sve što su činili činili su iz ljubavi a ne radi novca ili bilo kakve zemaljske nagrade. 

Iz ono malo podataka što znamo o njima, Bazilissa je umrla nakon nakon što je mnogo pretrpjela  radi svoje vjere, dok je Julijan živio duže od nje, nastavljajući brigu za siromašne i potrebite. Umro je kao mučenik u Antiohiji za Dioklecijanovih progona 304., prema Rimskom martirologiju upravo na današnji dan.

 

Ključne riječi:
Sveti Julijan i Bazilisa

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja