Budi dio naše mreže

Zaručnik Blažene Djevice Marije, Isusov poočim, zaštitnik Crkve i hrvatskoga naroda. Uzoran, jednostavan čovjek, čestit radnik, koji je svojim poštenjem i uzornim životom skrbio za najsvetiju obitelj

/ Marija Bačić

Crkva danas slavi blagdan sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije, Isusova poočima, zaštitnika Crkve i hrvatskoga naroda. U Svetom pismu nema puno mjesta u kojima se Josip spominje, ali ipak su to važna mjesta za Isusov zemaljski život. Zbog toga su se množili apokrifi, ali su crkveni oci znali otkriti pravu ulogu svetoga Josipa i razlučivati bitno od nebitnoga.

Razvoju teologije o sv. Josipu pridonijela je franjevačka škola. Tako sv. Bonaventura veliča sv. Josipa kao savršen uzor pobožnosti prema Isusu i Mariji. Sv. Bernardin Sijenski u jednom govoru čak spominje tjelesno uskrsnuće sv. Josipa i njegovo uznesenje na nebo. U povijesti je zabilježeno mnoštvo štovatelja sv. Josipa, a veće štovanje započelo je sredinom 9. stoljeća.

U Protokolu Hrvatskoga sabora za 9. i 10. lipnja 1687. godine nalazi se na latinskom jeziku ovaj tekst: ‘Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni hranitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran.’ Štovanju svetoga Josipa u Hrvatskoj osobito su pridonijeli oci isusovci. Njihovo sjemenište sv. Josipa za siromašne đake na Griču u Zagrebu, bilo je zorno svjedočenje svečeve brige za siromašne.

Koliko je sveti Josip blizak vjernicima, svjedoči i to da je samo karmelski red krajem 18. stoljeća imao više od 150 crkvi posvećenih sv. Josipu. Od crkvi na hrvatskom govornom području posvećenih sv. Josipu spomenimo onu u Zagrebu na Trešnjevci, podignutu zalaganjem kardinala Alojzija Stepinca, pa onu u Sarajevu na Marindvoru i u Zenici, sagrađene zalaganjem nadbiskupa Ivana Evanđelista Šarića. Crkva na Dubovcu u Karlovcu podignuta je zalaganjem mons. Marijana Radanovića, a posvetio ju je kardinal Franjo Šeper. Ne samo današnji dan, nego i čitav mjesec ožujak posvećen je sv. Josipu, vjerojatno zato što ovaj svetac, uz Isusa i Mariju, zauzima najpovlaštenije mjesto u povijesti spasenja.

Molitva svetom Josipu

O Josipe, oče sveti,

čuvaj kuću i posveti

Svu obitelj da se složi

ljubav sveta da se množi.

Sretan imendan čestitamo od srca svim Josipama i Josipima i neka im sv. Josip u životu bude uzor i zaštita!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja