Budi dio naše mreže

Franjevac, čudotvorac.

/ Ivan Barbarić

Danas slavimo svetog Josipa Kupertinskog. Josip je rođen 1603. u mjestu Cupertino u tadašnjem Napuljskom Kraljevstvu. Kažu da mu je djetinjstvo bilo obilježeno jednostavnošću i nevinošću. Majka je prema njemu bila jako stroga. Bio je odsutna uma i jako je sporo učio. Osim toga, bio je i teške naravi pa ga nisu baš voljeli. Pokušao je postati postolar, u čemu nije uspio. Zatim je otišao kod franjevaca, želeći postati redovnikom, ali su ga i oni odbili. Kapucini su ga primili, ali su ga nakon samo osam mjeseci i otpustili, jer se ni u kakvom djelu nije iskazivao i činilo se da mu ništa ne polazi od ruke.

Kada se vratio kući, majka je konačno nagovorila franjevce da ga prime kao samostanskog slugu. Dobio je redovničko odijelo, ali su ga stavili da radi u konjušnici. Nekako u to vrijeme Josip se počeo mijenjati. Milošću Duha Svetoga postao je ponizan i blag. I u radu je postao pažljiviji i uspješniji, a dobrovoljno je počeo i više moliti i činiti pokoru. Konačno su ga pripustili u franjevački red te je, iako je bio loš student, na kraju zaređen za svećenika.

Sve nedostatke na intelektualnom planu nadoknađivao je svetim i uzornim redovničkim životom, nasljedujući tako svetog Franju. On je svoju braću poticao da propovijedaju najprije svojim životom, pa tek potom, ako je potrebno, i riječima. Uskoro je Duh Sveti u Josipu počeo izvoditi silna čuda. Sedamdesetak su ga puta vidjeli kako levitira tijekom mise ili molitve. Često je pada u vjerski zanos i razgovarao s Bogom. Njegova ljubav prema Gospodinu bila je neizmjerna te su mu se sve zemaljske brige spram te ljubavi činile malenima. Uskoro se toliko pročuo po čudima da su ga počeli kriti od vjernika, što je on s radošću prihvaćao jer je tako mogao biti više nasamo s Bogom.

Pripovijeda se da je na sam spomen Boga ili neke duhovne stvari padao u dubok zanos, a na misi je često lebdio iznad zemlje. Vjernici su hrlili u njegovu ispovjedaonicu, tražeći njegovu pomoć i savjet. Umro je na današnji dan 1663., a svetim je proglašen 1767. godine. Zaštitnik je onih koji putuju zrakom, pilota i osoba s teškoćama u učenju.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja