Budi dio naše mreže

Sveti Josip Fernandez

Dominikanac dobrog i plemenitog srca. Dao je svoj život u ime dosljednog nasljedovanja raspetog Krista.

Danas Crkva slavi mučenike vjerne Kristu, Crkvi, papi i svećeničkom zvanju. Dakako da ih je nemoguće sve nabrojiti, pa ćemo spomenuti samo neke. Na čelo te velike povorke životopisci stavljaju sv. Josipa Fernandeza, mučenika u Tonkingu, čiji se spomendan danas slavi.

Rođen je 3. rujna 1775. u Španjolskoj, a u Valladolidu je 1796. godine ušao u dominikanski red. Za svećenika je zaređen 1805. i odmah je pošao u misije na Daleki istok, točnije u Tonking gdje je pune 32 godine apostolski djelovao. Bilo je to ponajviše u selu Kien-lao, u kojem je mnoge krstio i vodio u revnosti Kristu.

Kad je u zemlji buknulo progonstvo, pokušao se 18. lipnja 1838. povući u sigurnije krajeve, ali budući da je bio napola uzet, uhvaćen je i zatočen. Na današnji dan 1838. pokušali su ga nagovoriti da pogazi križ i napusti vjeru nudeći mu zauzvrat slobodu. Josip Fernandez je to hrabro odbio i pristao da mu radije odrube glavu nego da pogazi Krista. Svetim ga je proglasio papa Lav XIII. 27. svibnja 1900. godine.

Na današnji se dan bez isticanja pojedinih imena sjetimo biskupa, svećenika i brojnih laika koji su trpjeli pod komunističkim režimima u Češkoj, Slovačkoj, Rumunjskoj, Poljskoj, Hrvatskoj i drugim zemljama. Ne smijemo zaboraviti ni Vijetnam, Kinu, Japan, Koreje i sve zemlje i narode gdje se žestoko protivilo Kristu i njegovoj poruci. Primjerice, u Vijetnamu je od 30 milijuna žitelja kršćana bilo tek 3 milijuna, ali je među njima vrlo brzo već 300.000 ubralo palminu granu mučeništva.

Ključne riječi:
Sveti Josip Fernandez

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja